Masovni ubica Anders Breivik tvrdi da se pokajao, traži pomoć da se oporavi

Norvežanin Anders Bering Breivik, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistava 77 ljudi u Oslu i na ostrvu Utoja, tvrdi da je spreman da odbaci svoja militantna uvjerenja i nacionalističku ideologiju.

Breivik je u pismu upravi zatvora “Skien”, navodno, rekao da žali zbog terorističkih napada koje je počinio 22. jula 2011. godine i zatražio da mu se pomogne da ostavi svoj kriminalni život iza sebe, pišu norveški mediji.

Osuđeni masovni ubica navodi da je dostigao četvrtu fazu procesa deradikalizacije, koji je sam razvio, i da je “nadmašio Nelsona Mendelu”.

On je rekao da je spreman da odbaci “fašističku, nacionalsocijalističku i etnonacionalističku” ideologiju i pokret. Nije postavio nikakve uslove.

Pismo je poslato u vrijeme kada je Breivik izgubio sudski spor u kojem je tvrdio da mu norveška država krši ljudska prava.

Psihijatar Hening Veroj iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže da ne vjeruje u autentičnost Brejvikovih navoda.

“Nema razloga da vjerujemo da se pokajao. Očigledno je da Brejvik pokušava da manipuliše, što je nešto što teroristi rade da bi bilo po njihovom. Njemu je teško u zatvoru i radije bi da izađe”, rekao je Veroj.

On je dodao da Breivik “vara” da bi bio u mogućnosti da “ponovi ista djela zbog kojih je osuđen”.

Podsjećamo, tužitelji su ranije upozorili da je desničarski ekstremist danas radikalniji nego ikad prije, što je tada potvrdio i sam Breivik. S obzirom na to da u zatvoru boravi daleko od ostalih zatvorenika, kazao je da to predstavlja kršenje njegovih ljudskih prava.

“Postao sam još radikalniji. Bio sam radikalan u početku, ali, tokom ovih pet godina sam postao mnogo radikalniji. Na mene ozbiljno utječe izolacija, a radikalizacija je možda i najozbiljniji efekt”, izjavio je Breivik  prošle godine.

Breivik je 22. jula 2011. godine prišao omladinskom kampu Laburističke stranke na otoku Utøya, glumeći policijskog službenika, i tada nasumično otvorio vatru na prisutne adolescente gdje je ubio 69 osoba, a dva sata ranije aktivirao je automobil bombu u Oslu, kada je poginulo osmero ljudi.

Anders Bering Breivik služi kaznu od 21 godine zatvora, koja je maksimalna u Norveškoj. Njegov boravak iza rešetaka može biti produžen na neograničen period ukoliko vlasti zaključe da je to opravdano.

Breivikovi kontakti s vanjskim svijetom, u zatvoru se striktno kontrolišu. Korespondenciju pomno pregledava zatvorska uprava, a u rijetke posjete gotovo isključivo dolazi profesionalno osoblje i to iza staklenog zida.

On je zatvoren u režimu visoke sigurnosti, daleko od drugih zatvorenika.

 

(Izvor: Haber)