Život na ulici, a bliži se zima: Među migrantima u BiH trenutno je 340 djece

Prema izvještaju UNICEF-a u BiH se među migrantima trenutno nalazi 340 djece koja žive u iznimno teškim uslovima.

„Formiranje prihvatnih centara i dalje ostaje veliki izazov u BiH. Ograničen je smještaj za migrante i pored nastupajuće zime. Oni u BiH uglavnom žive u nesigurnim uslovima. Smjestili su se na otvorenom, na poljima, u hangarima i napuštenim zgradama“, navedeno je u izvještaju UNICEF-a koji je obuhvatio humanitarnu situaciju i migrantsku krizu u Evropi.

Od početka godine do septembra u BiH je ušlo 16.000 migranata što je 25 puta više u odnosu na isti period prošle godine. Od ovog broja, 90 posto migranata je izrazilo želju da napusti BiH i potraži utočište u zemljama EU. Međutim, mnogi od njih i dalje su u BiH jer Hrvatska ne dozvoljava prelazak preko granice.

UNICEF navodi da su njihovi uposlenici od juna do septembra pružili podršku za 470 djece migranata na području BiH. Također, na tri lokacije u BiH pružena je podrška za 133 majke sa bebama.

„Djeca su prošla psihološko savjetovanje, a imala su priliku i za rekreaciju i učenje“, istakli su iz UNICEF-a.

U izvještaju se navodi i da su Bosni i Hercegovini u ovom segmentu potrebna značajna finansijska sredstva te da je potrebno uključiti djecu migranata u javni obrazovni sistem u BiH, po uzoru na Srbiju.

UNICEF je zatražio i dobio dozvolu od Ministarstva obrazovanja Srbije da se za BiH prilagodi njihov priručnik o inkluziji migranata u obrazovni sistem.

Na područje Balkana od početka godine ušlo je 26.800 djece, od čega najviše u Grčku. Širom Evrope u 2018. godini 115.000 djece zatražilo je azil, podaci su Eurostata.