Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga - padamo li na ispitu?

tuzno
Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama, kao izraz svoje odlučnosti jačanja djelovanja i suradnje u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama


Cilj je međunarodno društvo bez droga. Uživanje u različitim narkotičkim sredstvima, postalo je gorući problem  savremenog  svijeta, a pouzdanih brojki o ovisnicima BiH nema, pa tako ni USK. No, uživaoce droga i narkotičkih sredstava, ali i one koji neovlašteno proizvode i prodaju,  uspješno otkrivaju i privode pred lice pravde MUP i Tužilaštvo  USK. Podaci pokazuju da je među njima mlađih i starijih maloljetnika.

Javnost u USK, godinama unazad bila je šokirana otkrivenim i procesuiranim slučajevima zloupotrebe droga. Šokantna je bila spoznaja da se u jednoj osnovnoj bihaćkoj školi prosvjetna radnica  bavila prodajom droge. Iznenađujuća je i posljednja akcija Krim policije MUP USK. Otkrili su i priveli uživaoce narkotičkih sredstava, ali i oni  koji su ih stavljati u promet. Posljednja je to akcija, ali nije prva u ovoj godini. U prvih pet mjeseci, saznajemo otkrili su 14 krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ali i 32 krivična djela za posjedovanje,  omogućavanje i uživanje opojnih droga. Više informacija u Dnevniku RTV USK.