Mevlud na Bjelašnici - Ef. Drkić: Mevludi čuvaju naše duhovne vrijednosti (VIDEO)

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a u prisustvu više stotina vjernika, u nedjelju je u haremu džamije u bjelašničkom mjestu Lukavac održan tradicionalni mevlud.

Ovo je ujedno i tradicionalni susret ljudi ovog kraja, koji se, u skladu sa lijepom bošnjačkom tradicijom, koristi za veličanje Allaha dž. š. i donošenje salavata na Poslanika Muhameda s.a.w. s.

Prilika je to za susrete i razgovor brojnih rođaka, komšija, prijatelja iz šire okoline, koji na melvud dolaze iz cijele BiH, pa i Evrope i svijeta.

Mevlud su proučili brojnia alimi, među kojima, hafiz Abdul-Aziz Drkić, viši asisten na Katedri za kiraet na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, mjesni imam Armin ef. Harbaš, Mujo ef. Berilo, dugogodišnji imam iz Hrasnice, Dervo ef. Pindžo, imam iz Cazina, inače porijeklom iz ovog kraja i drugi.

Ovo su manifestaicije koje čuvaju naše duhovne vrijednosti. Ovo  su manifestacije koje čuvaju naše porodične vrijednosti“, rekao je hafiz Drkić.

Mi dolaskom na mevlud u naša sela, dodao je ef. Drkić, održavamo i ključne veze u našem životu.

„Prva je veza sa Allahom Uzvišenim. To je najvažnija veza koju čovjek može imati. Veza između čovjeka i njegovog Gospodara. Ako je ta veza jaka, ako ima kontinuitet, onda je lahka svaka druga veza. Bez veze s Allahom Uzvišenim nije lahka nijedna druga veza... Vrlo je važno da nikada ne prekidamo vezu s Allahom. Ove manifestacije trebaju da dodatno ojačaju našu vezu koja inače mora biti svakodnevna“, istakao je, između ostalog, Drkić.

Naglasio je važnost jačanja veza među bošnjačkim narodom.

„Da bi mi Bošnjaci, muslimani, bili jači, snažniji moramo imati povjerenje. Moramo jačati povjerenje. Jačanje povjerenja mora ići u dva smjera.  Jedni drugima moramo  više vjerovati. S druge strane, da bi bilo povjerenja, moramo biti odgovorniji. Kada ti se povjeri nešto, moramo biti odgovorni prema tome. Jer, kada te čovjek nekoliko puta prevari, kada te iznevjeri, onda nikako ne može imati povjerenje u njega, poruka je ef. Drkića.  

Na osnovu mezaristana koji se nalazi pored džamije i nekih predanja,  pretpostavlja se  da je džamija u Lukavcu sagrađena u 18 stoljeću. Džamija je 1967. godine temeljito renovirana.

Kao i džamije i mesdžidi diljem naše domovine, i ova je 31. jula 1993. godine minirana i spaljena do temelja, zajedno s cijelim selom.

Poslije agresije, uz obnovu kuća, džamija je obnovljena s betonskom munarom visokom 37 metara, kao  i dva šerefeta. Svečano je otvorena 26. 07. 2003. godine.

Imami džemata su bili: Ibrahim Velić, Salko Hošić, Mušan Kadić, Duran Bandić, Ismet Milišić, Hamid Pintol, Ahmed Bandić, Abdulaziz Drkić, Asad Fočo i drugi.

Uz džamiju se nalazi stari, veliki mezaristan i gasulhana. Na samom ulazu u selo, na platou kojeg seljani Lukavca nazivaju ”Staro greblje”, nalaze se ostaci temelja koji upućuju da je tu nekada, također, bila džamija, a uz njih se nalaze i ostaci starog mezarja. Pouzdano se zna da je na tom dijelu nekada bio Han koji se nalazio na karavanskoj ruti koja je prolazila kroz selo Lukavac.

​​​​​​

U prigodnom vazu ef. Drkić kazao je da su mevludi „manifestacije koje čuvaju nas da ne skrenemo s pravog puta“.