BIHAĆ: Migranti satima odbijali izaći iz šume

Nakon što je policija zaustavila njih dvadesetak, udaljeni svega deset metara od policijskog auta, ponovo su skakali s ceste i bježali u šumu.

Na Plješevici, planini prema granici s Hrvatskom kod Bihaća, jučer su bh. graničari satima pokušavali vratiti grupu ilegalnih migranata u grad. Reporter „Avaza“ bio je na Plješevici punih pet sati, koliko je trajala drama.

Sizifov posao

Sve je počelo oko 15 sati, kada su dvojica graničara zaustavila grupu od 20 migranata. Ali, da naša granična policija radi Sizifov posao, govori i činjenica da migranti udaljeni svega deset metara od policijskog auta ponovo skaču s ceste i bježe u šumu koliko ih noge nose.

Kada je prva patrola krenula ponovo za njima, duboko u šumi kod naselja Zavalje, zatekla je veliku grupu migranata kako se odmara u hladovini čekajući pogodan moment za pokret.

- Ima ih tristo - rekao nam je jedan od policajaca.

Upozorili su nas da zbog naše sigurnosti ne ulazimo u šumu, "jer su migranti ionako nabrijani", te ima mina, ima zmija...

Pozvali su pojačanje, koje je vrlo brzo stiglo. Ni to, međutim, nije bilo dovoljno da se migranti vrate u prihvatni centar pod Borićima. Bivši đački dom.

Pao je i mrak, a graničari su ostali sjediti pored ove grupe.

- Svi su legli na zemlju i jednostavno neće da se pomjere - dobivamo raport nakon pet sati.

Kap u moru

Ovo je još jedan primjer koliko je BiH nemoćna da se izbori s migrantskom krizom. Dva graničara i pojačanje od tri granična policajca nisu bili dovoljni za grupu od, kako su nam otkrili, tri stotine migranata. Realno, i nisu ih mogli spriječiti u ilegalnom ulasku u Hrvatsku.

Jučerašnja situacija samo je kap u moru svega što se događa u Unsko-sanskom kantonu.

Stotine ih dnevno prođu

Mještani Zavalja otkrili su nam da ih dnevno kroz njihovo naselje prođu stotine.

- Kad bih im po pola marke uzimao za bocu vode, bio bih milioner do sada - govori kroz osmijeh jedan od mještana i dodaje:

- Šalu nastranu, kuća se s prvim mrakom zaključava.