Milorad Dodik: “Ako pada Ustav pada i država!!”

.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je sjednicu Predsjedništva BiH jer druga dva člana nisu željeli ponovo raspravljati o stavu u vezi sa situacijom u Ukrajini jer je Dodik tražio da BiH bude neutralna.

Na početku sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini. S obzirom da su druga dva člana odbili raspravu, Dodik je napustio sjednicu”, napisao je njegov savjetnik Radovan Kovačević.

Dodik je, kako saznajemo, tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju situacije u Ukrajine odnosno ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu.

 

Pozicija BiH po pitanju teritorijalnog integriteta i suverentiteta Ukrajine je potpuno jasna iz zvaničnih stavova 2014. godine, bez obzira na Dodikove pokušaje da se zauzimaju novi stavovi.

Dodik je kazao da se ne svrstava ni na stranu Ukrajine, ni na stranu Rusije te da će tako i ostati piše Klix.

 

On je, naime, tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju Ukrajine, odnosno ruske agresije.

 

– Ako pada Ustav pada i država – poručio je Dodik.

 

Neizvjesno je na koji će se način moći nastaviti dalje.

 

Jedini naravno u tome da se poštuje ustavni poredak, da se poštuje poslovnik o radu gdje se kaže da je Predsjedništvo zaduženo za vanjsku politiku, da na bazi ove situacije koja se dešava jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove. To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovdje u Sarajevu da podvale.

Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smiješno ozgleda da se pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka, Predsjedništva koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine zloupotrebljava se do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaicji.

 

On je, naime, tražio da Bosna i Hercegovina bude neutralna po pitanju Ukrajine, odnosno ruske agresije.

Mislim da je ovo krah ukupnog sistema. Ako pada Ustav pada i država. Gospoda se odlučila da sruše ustav – poručio je Dodik.

 

– Dakle ovdje se radi o činjenici da, prvo nametanje zakona od strane neovlaštenog stranca, koji nema pravo ni da predlaže, a kamoli da nameće zakone ranije, kao i danas da se ignoriše ustavna nadležnost Predsjedništva i činjenica da se mora usaglasiti i konsenzusom donijeti bilo koje spoljno-političko pitanje.