Milorad Dodik će tražiti smjenu 16 ambasadora BiH u svijetu

Nakon današnjeg sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa članom Predsjedništva iz tog entiteta Miloradom Dodikom jasno je poručeno koji ambasadori bi trebali biti smijenjeni.

"Ovdje je odluka da se povuku svi imenovani u ime Srba, u svim ambasadama i konzulatima i da se otpočne procedura imenovanja novih. Ja se slažem s ocjenom da mi nismo imali nikave koristi od tih ljudi, da oni nisu radili i nisu konsultovali Republiku Srpsku ni po jednom pitanju. Čak neke dobre prakse i pozicije koje smo izgradili u nekim zemljama, kao što je Izrael, tamo imenovana osoba koja je još uvijek ambasador bit će razriješena odmah", kazao je Dodik.

Naime, predsjednica RS-a je na press konferenciji poručila da će Republika Srpska, zbog nezadovoljstva tim kako su određeni ambasadori radili tražiti smjenu i imenovanje novog kadra.

Kazala je da će Dodik na sjednici Predsjedništva BiH pokrenuti smjenu između ostalog ambasadora BiH u Japanu, Bugarskoj, Izraelu, Češkoj Republici, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i OSCE-u.

Podsjetimo, Dodik je i u predizbornojkampanji najavljivao takvu mogućnost, kazavši da će tražiti od ambasadora da mu podnose izvještaj o radu.

Sličan scenarij najavio je i Željko Komšić koji je poručio da će prvo analizirati svačiji rad, a da će biti i smjena ambasadora koji nisu radili u interesu BiH.