Milorad Dodik prijeti Šefiku Džaferoviću krivičnom prijavom zbog sastanka o Ukrajini

.
Član Predsjendištva BiH najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika DŽaferovića bude učestvovao na konferenciji Krimske platforme.

Podsjetimo, danas je održana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je odbačen prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ne učestvuje na konferenciji Krimske platforme.

Džaferović je dobio pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da učestvuje na ovom događaju.

Nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv, Dodik je zahtijevao vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Dodik je nakon toga najavio krivičnu prijavu.

"Moj prijedlog je bio da se ne prihvati učešće jer BiH nema utvrđene stavove o tome i da bi to moglo da znači još više pogoršanje ne samo odnosa sa samom Rusijom i nekim drugim faktorima nego bi poručilo da je BiH pristrasna, da je na jednoj strani, da nije neutralna. S druge strane, to bi doprinijelo značajnom obimu dodatnih unutrašnjih neslaganja, kao što vidimo i ovaj put”, izjavio je Dodik za RTRS.

Dodik tvrdi da predsjedavajući Predsjedništva BiH nema nijednu drugu ulogu osim da tehnički zakaže sjednicu.

Podsjetimo, Krimska platforma je diplomatska inicijativa na kojoj učestvuje veliki broj šefova država i vlada, uključujući sve članice EU i NATO-a, a koju je pokrenuo predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ilegalne ruske aneksije Krima 2014.