Ministar Ermin Zulić reagovao na nezadovoljstvo Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK

Ermin Zulić
Ranije smo pisali o nezadovoljstvu predstavnika Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK zbog neodržavanja sjednice na kojoj je trebalo da se usvoje dva zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite, nakon čega su se okupili ispred zgrade Vlade USK iskazujući svoje nezadovoljstvo.

 

Kao glavnog krivca prozvali su Kantonalno ministarstvo za pitanja boraca, odnosno ministra Ermina Zulića, zatraživši i njegovu ostavku, nakon čega je danas reagovao i sam ministar.

Na sazvanoj press konferenciji kazao je da su optužbe neutemeljene i apsolutno netačne. Detaljno je obrazložio što je uradio od dolaska na ovu funkciju uključujući i do sada provedenu proceduru po pitanju spornih zakona.

Iznesene tvrdnje predstavnika Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja  apsolutno su neistinite i ne odgovaraju stvarnom stanju. „Ministar sam koji je od preuzimanja funkcije angažiran puno radno vrijeme uključujući i period kada mnogi rade skraćeno“, – kazao je  ministar za boračka pitanja Ermin Zulić na sazvanoj press konferenciji, a u povodu  negodovanja  veterana pred zgradom Vlade.

Ministar Zulić odlučno odbija tvrdnje da je odugovlačio sa donošenjem Zakona o dopunskim pravima boraca.te je naveo da je Zakon tokom ljeta urađen no zbog pandemije, ali i potrebnih zakonskih procedura te pribavljanja različitih saglasnosti nije se mogao ranije naći pred Vladom USK i da je na kraju Vlada uputila Zakon u Skupštinu koja se jučer trebala odrediti ali sjednica nije održana.

Ministarstvo je pripremilo Uredbu sa zakonskom snagom prema kojoj bi se demobilisanim borcima počela isplaćivati naknada.