Ministar Radončić: Crna Gora pokazala da je veliki prijatelj BiH

rttrzrtz
Vlada Crne Gore jutros je na telefonskoj sjednici donijela odluku da izađe ususret BiH i poslala tri letjelice koje su namjenski kupljene za gašenje požara

Na mostarskom aerodromu danas su Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, i Obrad Mišo Stanišić, ambasador Crne Gore u BiH, posjetili posade tri air traktora koje je Vlada Crne Gore poslala BiH za gašenje požara na području Konjica, Jablanice i Prozor - Rame. 

Ministar Radončić kazao je da je gest Vlade Crne Gore prema BiH primjer dobrosusjedskih odnosa. 

Vanredna situacija

- Prvi put se dešava da Crna Gora pomaže BiH u jednoj vanrednoj situaciji po našu zemlju. Mi smo imali sjednicu Vijeća ministara i zatražili smo međunarodnu pomoć. Kanaderi iz Hrvatske nisu došli, ali smo jučer razgovarali s rukovodstvom Crne Gore i, zahvaljujući njihovom razumijevanju i njihovim resursima, koje ste vidjeli, dobili smo danas veoma uspješnu asistenciju u gašenju požara. Naša dva helikoptera Oružanih snaga BiH i lokalni vatrogasci nisu mogli da postignu rezultat. Ono što je veoma važno, u stanju na terenu, da se požar gasio oko Konjica na nekoliko veoma važnih lokacija, da se kuće spašavaju, jeste i poruka Crne Gore prema BiH, ali i cijelom regionu - da dobrosusjedski odnosi jesu prioritetni i da se Crna Gora, naročito nakon ulaska u NATO, koji omogućava određene resurse i privilegije, ponaša kao lider u dobrim stvarima u cijelom regionu. BiH, Vijeće ministara i građani BiH veoma smo zahvalni na takvom gestu Crne Gore - kazao je ministar Radončić.

Ambasador Stanišić rekao je da su piloti zadatak obavili krajnje profesionalno.

- Vlada Crne Gore jutros je na telefonskoj sjednici donijela odluku da izađe ususret BiH u ovoj, rekao bih, vanrednoj situaciji. Poslala je tri letjelice koje su namjenski kupljene za gašenje požara. One su danas djelovale na području Jablanice, Konjica i Rame i ono što sa zadovoljstvom mogu da kažem jeste da je cilj ostvaren. Da je Crna Gora po ko zna koji put dokazala da je prijateljska zemlja prema BiH i prema svim drugim državama u regionu. Što se tiče bilateralnih odnosa Crne Gore i BiH, mogu reći da oni treba da budu primjer svima, ne samo u regionu nego i šire – kazao je ambasador Obrad Mišo Stanišić.

Takmičenje u dobru

Na konstataciju novinara da je čak 48 posto naše zemlje pod šumom, a da BiH nema ni air traktor te da se svake godine na početku požarišne sezone to pitanje pokrene, a s krajem požarišne sezone završi priča, ministar Radončić je kazao:

- Bosna i Hercegovina ima svoje finansijske limite, mi ćemo kao društvo morati da učimo od drugih. Ove specijalne letjelice i nisu toliko skupe i one su upravo idealne za BiH, ne kanaderi koji moraju negdje da slete i uzmu vodu. Mislim da današnja situacija postavlja pred Vladu FBiH, pa, ako hoćete, i pred cijelu BiH, jednu vrstu pozitivnog izazova da se s regionom takmičimo u dobru. Vjerujem da iduću godinu nećemo dočekati ponovo nespremni, ali nakon pandemije koronavirusa, vidjet ćemo šta su prioriteti. Ja ću se lično zalagati da to bude prioritet, jer sam i u prošlom mandatu ministra sigurnosti bio dobro upoznat sa situacijom. Ali, moram, isto, apelirati i na građane i organe gonjenja da sankcioniraju ljude koji nam svake godine priređuju ovakve horore – kazao je ministar Radončić.