Mlada Hadidža Rešić nova je hafiza Kur’ana časnog: proučena hafiska dova

.
U džematu Šerići (Medžlis IZ-e Zenica) u subotu je održana hafiska dova mladoj hafizi Hadidži Rešić.

U prisustvu hafiza, imama i džematlija, dobrodošlicu na početku programa poželio je imam džamata Šerići Senaid-ef. Kovačević, a nakon njega prisutnim se obratio glavni imam, mr. Jakub-ef. Salkica koji je istakao svoje zadovoljstvo što Škola hifza Medžlisa IZ Zenica postiže zapažene rezultate, te da je ovo ukupno 59. hafiska dova u nizu na području ovog medžlisa.

Prisutni hafizi proučili su kraće odlomke iz Kur’ana, a potom je hafiza Hadidža proučila posljednje sure iz Kur’ana, dok je dovu proučio njen muhaffiz hfz. dr. Safet-ef. Husejnović, voditelj zeničke Škole hifza.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizi uručio je muftija zenički, čestitajući hafizi, njenim roditeljima, kao i Medžlisu Islamske zajednice Zenica.

Muftija Dizdarević je kazao da ova generacija Bošnjaka može biti ponosna.

Mi danas, hvala Bogu, imamo kvantitet, brojne knjige su napisane, ali naš sljedeći korak treba da bude kako da taj kvantitet, to znanje o vjeri pretvorimo u kvalitet – istakao je muftija zenički.
Nakon dodjele diplome, polaznici Škole hifza su hafizu Husejnoviću poklonili putovanje na umru.

Hadidža Rešić, rođena je 18. 12. 1996. godine u Zenici. Svršenica je Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, a istu je završila 2015. godine. Iste godine upisuje Islamski pedagoški fakultet u Zenici, Odsjek arapski jezik i književnost. Diplomirala je na temu “Lingvostilistički aspekti tedžvida i tedžvidskih pravila u interpretaciji kur’anskog teksta” 2020. godine.

Kur’ansko pismo je savladala pred babom Naimom još u ranom djetinjstvu. Muallim u mektebu joj je bio hfz. Zehrid-ef. Rešić, kod kojeg je ujedno i naučila svoje prve odlomke iz Kur’ana. Aktivno je počela učiti hifz završetkom fakulteta, kod muhaffiza hfz. dr. Safeta Husejnovića. Hifz je polagala pred Komisijom Rijaseta u periodu od 22. septembra do 6. oktobra 2022. godine.