Mladen Ivanić o aferi "Ikona": Ovakva sramota se nije dogodila u novijoj diplomatskoj historiji

.
Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a, reagovao je na aferu "Ikona", kazavši da se ne sjeća da se ovakva sramota dogodila u novijoj diplomatskoj istoriji.

"Nadajući se da postoji objašnjenje i da nije istina da je srpski član Predsjedništva BiH uspio da izazove takav skandal poklonom ministru inostranih poslova Ruske Federacije, danima nisam htio da komentarišem navode da se radi o ukradenoj ikoni za koju Ukrajina tvrdi da je kulturno blago te zemlje. Međutim, nakon što je najavljeno da će rusko Ministarstvo inostranih poslova vratiti poklon, jasno je da postoje bitni razlozi za takav njihov postupak i da se radi o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera", rekao je Ivanić.

Ivanić kaže da se ne sjeća da se ovakva sramota dogodila u novijoj diplomatskoj istoriji:

"Međutim, to je logična posljedica Dodikove bahatosti i nerealnog uvjerenja da on sve zna i sve može. Ponaša se da sve zna o pandemiji, o ekonomiji, umjetnosti, arhitekturi..., pa evo i o diplomatskom protokolu. Uvjeren sam da je sve ovo lično njegova ideja i da drugi nisu imali učešće u ovoj sramoti", ističe Ivanić.

Ivanić kaže da je Dodik osramotio sebe i srpski narod:

"Za njegovu sramutu me nije briga, jer njemu može sve stati pod kapu. Ali žalim što je osramotio srpski narod, a svoj primitivizam, bahatost i nedoraslost javnim poslovima danas poistovijetio sa čitavim narodom koji to nikako ne zaslužuje i čiji su predstavnici tokom burne balkanske istorije njegovali i razvijali dobre diplomatske prakse", kaže Ivanić.

"Sramota me je što je u svoju blamažu i globalni diplomatski skandal uvukao i gospodina Lavrova, istinskog prijatelja srpskog naroda, koji takođe nije zaslužio ovako neprijatnu situaciju", dodaje.