Monstrum Tarrant se nije izjasnio o krivici

Na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama, Tarranta opisuju kao rasistu

Australijski državljanin Brenton Tarrant optužen je pred Okružnim sudom u Christchurchu za ubistvo, nakon što je u džamijama na Novom Zelandu ubio 49 i ranio više desetina ljudi.

Tarrant se nije izjasnio o krivici, a ponovo bi pred sudom trebalo da se pojavi 5. aprila kada će se, prema navodima policije, najvjerovatnije suočiti sa novim optužbama.

Tarrant se u sudnici okretao i pogledom tražio predstavnike medija, blago se smiješeći. No, predsjedavajući sudac Paul Kellar zatražio je od medija da mu u svojim izvještajima ne prikazuju lice na fotografija iz sudnice, piše Fokus.ba.

Na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama, Tarranta opisuju kao rasistu.

On je snimak napada na jednu od džamija uživo prenosio putem društvene mreže Facebook. Svoj “manifest” u kojem imigrante naziva “okupatorima”, takođe, je objavio na internetu putem profila na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako Tarrant ulazi u džamiju Al Nur u gradu Christchurchu, gdje nasumično otvara vatru iz poluatomatskog naoružanja.

U jednom trenutku, on se vratio u automobil, promijenio naoružanje i ponovo ušao u džamiju nastavljajući da puca.

U džamiji Al Nur ubijena je 41 osoba.

Napadač se potom automobilom odvezao u drugu džamiju u naselju Linvud, gdje je ubio sedam osoba. Ovaj napad Tarrant nije snimao.

Uhapšen je u automobilu u kojem je policija pronašla improvizovane eksplozivne naprave.

U jednu od napadnutih džamija stizala je reprezentacija Bangladeša u kriketu, ali svi igrači su bezbjedni.

Policija je saopštila da su, osim Tarranta, uhapšene još dvije osobe, te je u toku istraga o njihovoj umiješanosti u napade.

Niko od uhapšenih nije imao dosije u policiji i nisu se nalazi na listi potencijalnih osumnjičenih na Novom Zelandu i Australiji.