Može li Putinova ljubavnica da izazove Treći svjetski rat?

.
Bila je u centru pažnje američkog ministarstva finansija nakon invazije njenog navodnog ljubavnika na Ukrajinu u februaru

 

Alina Kabajeva (39) je bivša olimpijska šampionka u ritmičkoj gimnastici, model za naslovnice ruskog izdanja Vogua i za koju insajderi iz Vašingtona vjeruju da je Putinova (69) ljubavnica. 

Bila je u centru pažnje američkog ministarstva finansija nakon invazije njenog navodnog ljubavnika na Ukrajinu u februaru - ali je izbjegla sankcije u posljednjem trenutku nakon intervencije Savjeta za nacionalnu bezbjednost, piše Volstrit žurnal.

Zvaničnici u Vašingtonu vjeruju da bi sankcionisanje Kabajeve predstavljalo takav "lični" napad na Putina da bi tenzije između Rusije i Zapada mogle još više da eskaliraju, naročito u situaciji kada su "nuklearni rat" i "treći svetski rat" sve češće pominjani termini.

Prema nekim navodima, ona je ruskom lideru rodila troje djece i obogatila se zahvaljujući vezama sa njim – što znači da je bila glavna meta američkih sankcija nakon što je Putin napao Ukrajinu u februaru.

Ipak, uprkos uvjerenju američkih zvaničnika da Kabajeva ima udjela u skrivanju Putinovog bogatstva u inostranstvu, sankcije prema njoj su izostale. S druge strane, sankcijama su pogođene dvije odrasle Putinove kćerke Marija i Katarina.

 

Moskva uvijek poricala

Američki zvaničnici rekli su za Volstrit žurnal da je ona i dalje potencijalna meta sankcija.

- Pripremili smo sankcije za jedan broj ljudi koji još nisu sankcionisani i nastavljamo da razmišljamo kada da uvedemo te sankcije da bi imale maksimalan efekat - rekao je zvaničnik.

Moskva je uvijek poricala da postoji bilo kakav odnos između Putina i Kabajeve i ona je to i sama poricala.

Putin je u državnim medijima u Rusiji prikazan kao da živi "asketskim životom" posvećujući se javnoj službi. Ima dvije poznate kćerke iz prethodnog braka.

Kabajeva se, inače, u subotu pojavila na nastupu ritmičkih gimnastičarki u Moskvi i pokazala podršku ratnim naporima Rusije. Na snimcima se iza nje jasno vidi slovo "Z" koje se posljednjih mjeseci povezuje sa vojnim trupama Rusije u Ukrajini.

Obogatila se zbog veze sa Putinom

Amerika je optužila Kabajevu i njenu porodicu da su se obogatili zbog veze sa Putinom, a istraga američkih obavještajnih službi o izborima 2016. navodi je kao korisnika Putinovog novca.

Aleksej Navaljni, lider ruske opozicije koji je u zatvoru, molio je američke zakonodavce da uvedu sankcije Kabajevoj 6. aprila, tvrdeći da je ona pomagala Putinu da sakrije svoj novac.

Ukrajinska vlada je također zatražila od zapadnih zemalja da sankcionišu Kabajevu i pozvala Švicarsku da joj zabrani ulazak u zemlju, u kojoj je često viđana. Švicarska vlada je demantovala da zna da je Kabajeva bila u njihovoj zemlji.