Kukić: Može li u BiH neko zaustaviti Dodika?

Profesor Slavo Kukić kazao je danas za N1 da je bilo logično da je Tužiteljstvo BiH reagiralo po službenoj dužnosti nakon što je Milorad Dodik zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske Republike Srpske.

''Podsjetiću vas na pismo koje je (Dodik) poslao gospođi Merkel i gospodinu Macronu u kojem ih upoznaje da niži nivoi vlasti ne mogu učestvovati u međunarodnim procesima. Postavlja se pitanje, dokle tako? Ima li ikakav instrument ili ikakva institucija koja ga može zaustaviti'', rekao je gost N1.

Nije optimista, dodao je.

''Uopće nisam optimista što se tiče domaćeg potencijala. Bilo bi logično da je Tužiteljstvo BiH reagiralo po službenoj dužnosti. Ono formira predmet tek po prjavi drugog člana Predsjedništva i bojim se da će imati sudbina predmeta o hrvatskim špijunažama u BiH. To se u slučaju Dodika već javljalo kao praksa. Temeljem onoga ko vedri i oblači Tužiteljstvom, ne isključujem mogućnost da se odbacivanje dogodi i ovaj put'', naglasio je.