Muftija bihaćki: Vrijednost ulaganja u obrazovanje smatra se najvećim dobrim djelom

.
U povodu mjeseca ramazana koji je ušao u drugu polovinu i sjećanja na bitku na Bedru, te povodom Dana medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u Gradskoj džamiji u Bihaću održao hutbu i predvodio džuma namaz.

 

On je govorio o blagodatima mjeseca ramazana, o velikoj nagradi koja očekuje one koji ga iskreno i dosljedno provedu u ibadetu i pokornosti Allahu, dž.š..

"Dolaskom mjeseca ramazana, u prilici smo da učvrstimo svoju vjeru i ojačamo svoj iman tako što ovaj mjesec provodimo u pokornosti i zahvalnosti Uzvišenom Gospodaru. Do sada smo već polovinu ovog odabranog mjeseca prešli i osjetili smo milost Božiju koja obuhvata sve stvoreno, svjesni hadisa Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., koji je rekao: „Ko isposti mjesec ramazan iskreno vjerujući i nadajaći se Allahovom oprostu i nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio.“ Ovaj mjesec je uistinu obilje blagodati i, prema hadisu Muhammeda, a.s., svako dobro djelo je u vrijednosti od deset do sedam stotina puta, osim nagrade posta koja je neizmjerna. " - rekao je u svojoj hutbi muftija Kudić.

Muftija Kudić se potom osvrnuo i na bitku na Bedru, koja je bila presudni momenat u povijesti islama i koja je muslimanima do Sudnjeg dana objasnila mnoge Božije zakonitosti.

"Večeras je Lejletul-Bedr, početak 17. dana mjeseca ramazana, koji nas podsjeća na jedan od Božijih dokaza i znakova - da mala skupina muslimana sa čvrstim imanom može odnijeti pobjedu nad mnogobrojnom skupinom. Kao što ništa nije slučajno u životu, tako ni Bitka na Bedru nije bila slučajno u ramazanu i to njegovoj drugoj polovini, kada je vjera muslimana čvršća i njihova odlučnost jača te potmognuta s Božijom pomoći, a ta Božija pomoć dolazi onda kada iskažemo svoju iskrenost u vjeri i spremnost na najveće žrtve. To je, ustvari, bila epohalna i odlučujuća bitka kada su se Resulullah i ashabi suočili s mušricima koji su bili oličenje nasilja i zla. Pobjedom, muslimani su ovim primjerom utrli staze istinskoj vjeri i slobodi. Prvo što im je poslanik Muhammed, a.s., rekao nakon zahvale Allahu jeste da čuvaju islam i da se klone nasilja, jer Allah Uzvišeni kaže: „Allah ne voli nasilnike.“ Hazreti Alija, r.a., je jedne prilike rekao: „ Vlast opstaje i na nevjerstvu, ali ne opstaje na nepravdi i zulumu.“

U posljednjem dijelu hutbe, muftija Kudić je govorio o vakifima i medresi "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu ističući veliku ljubav koju su vakifi pokazali prema medresi kao hramu znanja i odgoja Bosanske krajine.

U ovom ramazanu je 10. april Dan vakifa i Dan škole Medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“. Malo koja škola ima privilegiju da nosi naziv po takvom velikanu kao što je reis Čaušević, koji je potekao s ovih prostora i čije su misli i zapažanja i danas aktualna. Međutim i Dan vakifa nas podsjeća na hiljade dobrih i čestitih dobročinitelja, vakifa, koji su - potaknuti vjerom u Boga i nadajući se Njegovoj nagradi - ugradili svoj imetak u trajno i Bogu drago djelo. Vrijednost ulaganja u obrazovanje smatra se najvećim dobrim djelom, jer, prema kur'anskom ajetu, na Sudnjem danu će biti uzdignuti na najveće stepene oni koji vjeruju i kojima je dato znanje. Tako su naši vakifi nastavili tradiciju prvih muslimana - da uvakufe i trajno ostave iza sebe dobro djelo koje će koristiti budućim generacijama. Tu generaciju je spomenuo Muhammed,. a.s. riječima: „Moj ummet ja kao kiša, ne zna se da li su bolje prve ili posljednje kapi.“ Kapi dobra koje su natapale našu krajišku medresu iznjedrile su rijeku svršenika, djevojaka i momaka koji vrijednost ramazana, pobjede na Bedru i značaja vakufa prenose u sve dijelove svijeta u kojima žive i rade." - poručio je na kraju muftija Kudić.