Muftije o izborima u BiH: Birati one koji pomažu i grade, a ne one koji ruše i zameću sukobe

Muftije Islamske zajednice u BiH danas su na radnom sastanku u Sarajevu pored ostalog razmatrali trenutnu situaciju u društvu i Islamskoj zajednici u kontekstu predstojećih izbora.

Na sastanku sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i zamjenikom reisu-l-uleme Huseinom ef. Smajićem muftije su analizirali ulogu Islamske zajednice u izbornom procesu i izazove s kojima se susreću njeni imami, nosioci vjerskog autoriteta i članovi, prenijela je Mina.

Posebna zabrinutost je izražena zbog saznanja da su u moguće izborne prevare uključene političke stranke iz okruženja, pojedini zvaničnici susjednih država i njihovih institucija.

Pored toga, Islamska zajednica ima saznanja da se u manjem bh. entitetu organizovano trguje glasovima Bošnjaka povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama počinjenog genocida.
 

Ne trgujte svojim glasom



Stoga su muftije uputili apel prije svega muslimanima, ali i svim građanima, da ne podliježu pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom istovremeno pozivajući sve domaće i međunarodne institucije uključene u provedbu izbora da učine sve kako politička korupcija ne bi obesmislila izborni proces. 

Članovi Vijeća muftija iz BiH su još jednom podsjetili pripadnike IZ na veliku cijenu svoje slobode koju su platili kao narod i kao građani Bosne i Hercegovine. Istakli su kako bi nas sve izbjeglice i migranti koje ovih dana susrećemo u našim gradovima trebali podsjetiti na to šta se dešava sa narodima koji izgube svoju slobodu i efikasnu državu koja o njima može brinuti.

Posebno su osudili govor mržnje prema islamu i muslimanima koji se mogao čuti i prije zvaničnog početka predizborne kampanje, te pokušaje uvlačenja Islamske zajednice i njenih autoriteta u izborne kampanje. 

Islamska zajednica je očekivala od svih političkih subjekata da u svojim predizbornim programima i tokom kampanje građanima ponude konkretna rješenja brojnih socijalnih, ekonomskih i uopće životnih problema građana. 

Muftije su još jednom pozvali sve članove i pripadnike Islamske zajednice da iskoriste svoje građansko pravo i da glasaju prema vlastitoj savjesti i islamskom moralu. Posebno su pozvali Bošnjake iz bosanskohercegovačkog entiteta RS da ukoliko nisu glasali putem pošte dođu, zajedno sa svim drugim građanima na dan izbora i glasaju u mjestima iz kojih su protjerani.
 

Čuvati državnost BiH



Muftije su uputili poruku nosiocima vjerskog autoriteta, prije svega imamima, hatibima i muderisima da ne podlegnu političkim pritiscima i da slobodno i dostojno nastave svoju misiju podsticanja na dobro i odvraćanja od zla jasno insistirajući na promociji univerzalnih islamskih vrijednosti i morala u našem društvu.

Apelovali su da građani, a prije svega pripadnici Islamske zajednice, ne podliježu populizmu i da biraju one koji daju prednost općem dobru nad ličnim interesima. 

Pozvali su muslimane da daju svoj glas onima za koje su uvjereni da će čuvati vjeru, tradicionalne vrijednosti našeg naroda i njegovu državu.

Muftije su naglasili kako muslimani ne mogu birati one koji su u politici isključivo zarad ostvarenja svojih ambicija, koji pokazuju lažnu brigu ili iza kojih stoje tuđi ciljevi, jer je to najbliži put da naš narod bude uklonjen s realne političke scene.

Potrebno je, stava su muftije, birati one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu i grade, a ne da ruše i zameću sukobe; one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu. 

Povjerenje treba ukazati onima koji nedvosmisleno jačaju državnost Bosne i Hercegovine i koji svakom njenom građaninu žele dobro i jednaka prava na svakom dijelu njene teritorije. 

Muftije pozivaju sve građane bez obzira na pripadnost da ne podržavaju one političke opcije koje siju smutnju i podstiču podjele među ljudima i narodima. Osudili su i prijetnje blokadom izbornih rezultata u slučaju da određene političke opcije ne ostvare svoje političke ciljeve. Država i narod ne smiju biti taoci bilo čijih političkih ambicija, te se muftije nadaju da će se izborni rezultati bez odgađanja implementirati, kaže se u saopćenju.