MUP RS-a poručio da će tražiti pomoć MUP-a USK u slučaju protiv bihaćkog imama

sa

Potvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske otvorilo istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan Muharem Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a koji je Republiku Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom i okotinom”.

“Bihaćki imam, profesor, analizirali smo slučaj, okarakterisan je kao krivično djelo 280 a, iz krivičnog zakonika, narušavanje ugleda RS… Tražićemo i podršku od MUP USK, drugih agencija” , kaže Kostrešević.

Na pitanje da li se selektivno pristupa slučajevima u sumnje govor mrznje, ministar Karan odgovara da se uvijek radi i po službenoj dužnosti i po prijavi:

Neće ovo riješiti samo policija i tužilaštvo. Širenje mržnje od vjerskih velikodostojnika imaju i političku konotaciju…”

Karan i Kostrešević su prije tog događaja, kažu bili u Kozarcu, utvrdili da je stanje bezbjednosti dobro, kao i međunacionalni odnosi.

“Tvrdim da su tim bošnjačkim građanima nanijela velika šteta”, dodaje Karan.

Direktor policije Siniša Karan osvrnuo se i na slučaj Bašić:

“Bio je to otvoren udar na policiju, na RS, na BiH. Ponosan sam na postupanje i rad policije RS, efikasno smo riješili to krivično djelo u potpunosti. Potvrđena je optužnica, u toku je suđenje. Da nismo to riješili, imali bismo mnogo problem. Danas smo naredili da se svi neotkriveni predmeti dodatno rade, traže dokazi”, ističe Karan na pitanje šta je sa slučajem Vukelić, Krunić, Šijan. Ta neka ladica da je neko stavio u ladicu to su neistine”, zaključio je ministar unutrašnjih poslova RS.