Mušić: Sjednica Predstavničkog doma o Zakonu o demobilisanim borcima moguća naredne sedmice

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izjavio je u razgovoru za Klix.ba da će, čim dobije usaglašeni Zakon o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica, oko kojeg je jučer dogovor postigla parlamentarna komisija, u vrlo brzom roku zakazati sjednicu ovog Doma.

On je napomeno da je draft završen, ali da se on još iščitava te ga je potrebno obraditi i pripremiti kao tačku dnevnog reda naredne sjednice. 

"Zastupnici moraju biti upoznati s usaglašenim tekstom kojeg će razmatrati o oko kojeg će se izjašanjavati. S druge strane javnosti je poznato da Predstavnički dom funkcionira u jednom specifičnom stanju, kada je u pitanju rukovodstvo i kada je u pitanju parlamentarna većina, a nakon usvajanja Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH", rekao je Mušić.

Naglasio je kako očekuje maksimalnu ozbiljnost i odgovornost zastupnika u vezi s osiguranjem kvoruma za sjednicu i donošenja ovog zakona.

"S obzirom na činjenicu da ovaj zakon ima pomjerenu primjenu, poželjno je ne učiniti nijednu proceduralnu grešku. Kolegij Doma će nakon prijema ovog prijedloga zakona sve ovo razmotriti. Sazvat ću odmah Kolegij na kojem ćemo utvrditi datum sjednice. Ona će biti zakazana vrlo brzo, imperatvno početkom naredne sjedmice", rekao je Mušić za Klix.ba.

On je napomenuo kako postoji potreba i da se usvoje izmjene Zakona o PIO kojim bi se otklonio nedostatak koji je uočen u toku primjene novog zakona, a tiče se ratnog staža. 

"To je povećanje koeficijenta s 0,5 na 1, a ova izmjena će biti od velike koristi borcima. S obzirom na to da je tradicionalna boračka manifestacija na igmanu 3. avgusta, a onda imamo i katoličke blagdane, imat ćemo sve to u vidu kod zakazivanja sjednice", rekao je Mušić.

On je potcrtao da demobilisani brorci zaslužuju kvalitetan i realan zakon. Da bi zakon, oko kojeg postoji veliki pritisak boraca, mogao stupiti na snagu potrebno je da ga u usaglašenom tekstu usvoje oba doma Federalnog parlamenta.