Muškarac se zarazio bakterijom koja jede meso, umro nedugo poslije: Konzumirao je školjke

.
Simptomi se uglavnom pojavljuju nakon 12 do 72 sata od konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih školjki, a u nekim slučajevima inkubacija traje i do sedam dana

 

Muškarac (54) iz savezne američke države Missouri umro je sedmicu dana nakon što je pojeo sirove školjke kamenice. Naime, zarazio se bakterijom koja jede meso, a koja se inače može naći u školjkašima.

Nakon smrti 54-godišnjaka, lokalne zdravstvene vlasti upozoravaju sve građane koji su kupili školjke u istoj trgovini u gradiću Manchesteru, u blizini grada St. Louisa, da ih ne konzumiraju.

Muškarac, čiji identitet nije otkriven, umro je u bolnici St. Clare, a zdravstvene vlasti obaviještene su o slučaju prošlog petka, javlja BNONews. Zaražen je bakterijom Vibrio vulnificus koja se može nalaziti u školjkama.

- Nema dokaza da je trgovina učinila bilo šta što bi kontaminiralo kamenice. Vjerovatno su bile takve kad su ih dobili, saopćio je Ured za zdravstvo i dodao kako inspektori pokušavaju utvrditi porijeklo kamenica.

Zaraza ovom bakterijom kod ljudi izaziva bolest vibriozu čiji su simptomi povišena temperatura, groznica, mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu.

Simptomi se uglavnom pojavljuju nakon 12 do 72 sata od konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih školjki, a u nekim slučajevima inkubacija traje i do sedam dana. Trećina zaraženih ne preživi.

Foto: Ilustracija/ Canva