Muslimani će do 2030. činiti osam posto stanovništva Evrope

Petina muslimanskog stanovništva u svijetu živi u Evropi, Sjevernoj Americi i Australija; na Starom kontinentu živi 44 milouna muslimana.

Petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu živi na prostoru Europe, Sjeverne Amerike i Australije, a očekuje se da će muslimanska populacija do 2030. godine činiti osam posto od ukupnog stanovništva Europe, pokazalo je izvješće koje je objavljeno na Sveučilištu društvenih znanosti u Ankari. 

U organizaciji Centra za istraživanja i obuku u području statistike, ekonomije i socijalnih pitanja za islamske zemlje (SESRIC) i Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice, u Istanbulu je u subotu počela dvodnevna radionica na temu "Muslimanska dijaspora: Očekivanja i izazovi za globalni mir i prosperitet", a fokus će biti stavljen na Globalno izvješće o muslimanskoj dijaspori, prenosi Anadolija.

Ova radionica okuplja visoke dužnosnike brojnih zemalja, predstavnike Organizacija islamske suradnje, kao i brojne predstavnike nevladinih organizacija i istraživače.

U SAD-u više od pet miliona muslimana

Prema izvješću koje je pripremljeno na Sveučilištu društvenih znanosti u Ankari, ustanovljeno je kako se porast muslimanskog stanovništva ne bilježi samo u regijama Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Azija-Pacifika.

Naglašeno je kako petina ukupnog muslimanskog stanovništva u svijetu, živi u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.

Izvješće pokazuje da u Europi žive 44 milijuna muslimana, kao i da je broj muslimana u Sjedinjenim Američkim Državama prešao brojku od pet milijuna.

Prema izvješću, predviđa se da će muslimani do 2030. godine činiti osam posto ukupnog stanovništva Europe, kao i 2,1 posto stanovništva SAD-a.

Osim toga, očekuje se da će do 2030. godine najmanje 79 zemalja svijeta imati milijunsku muslimansku populaciju.