Indonezijski muslimani protestovali protiv kršćanskog guvernera u Jakarti

Desetine hiljada indonežanskih muslimana u nedjelju je prisustvovalo okupljanju u Jakarti koje je organiziralo nekoliko konzervativnih islamističkih grupa koje su tražile smjenu gradskog kršćanskog guvernera, čime se naglašava sve veći utjecaj islamista na izborni proces 2019. godine.

Na skupu je prisustvovao i bivši guverner Prabowo Subianto, nacionalista koji održava jake veze s islamistima koji pokušavaju srušiti predsjednika Joko Widodoa na predstojećim izborima nakon što su 2014. godine tijesno poraženi.

Učesnici okupljanja, od kojih su mnogi bili obučeni u bijelo i od kojih je većina nosila zastave s islamskim motivima, došli su na centralni trg oko tri sata popodne, prenosi Reuters.

"Ponosni smo jer je islam u Indoneziji islam koji ujedinjuje i koji zagovara mir za sve građane ove zemlje", rekao je Subianto u svom govoru.

Hiljade policajaca je bilo u pripravnosti zbog jučerašnjeg skupa, ali je važno naglasiti kako je okupljanje prošlo bez ikakvih incidenata.

Održavanje niza skupova ove vrste započelo je krajem 2016. godine, a cilj je bila smjena guvernera Jakarte Basukija Tjahaja Purname, prvog kineskog kršćanina na ovoj poziciji, kojeg su optužili za vrijeđanje Kur'ana.

Vjerske i političke tenzije su konstantno rasle tokom ovog perioda, što je rezultiralo da guverner Purnama, inače saveznik predsjednika Widodoa, bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog bogohuljenja.

Konzervativne islamističke grupe su bile zabranjene pod autoritarnim režimom predsjednika Suhartoa, čija je vladavina okončana 1998. godine, ali su u posljednjih nekoliko godina obnovile svoje djelovanje.