Na američkoj listi sankcija završili Milenko Čičić i Đorđe Đurić, povezani s Igorom Dodikom

F

Ministarstvo finansija SAD-a (OFAC) je danas proširio listu sankcija, a osobe i firme koje su dodane povezane su s Igorom Dodikom, sinom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na listi sankcionisanih osoba se sada nalaze Milenko Čičić iz Bosne i Hercegovine i Đorđe Đurić iz Srbije.

Čičić je biznismen iz Banja Luke koji je osnivač firme Kaldera, koja je također završila na crnoj listi u ovoj objavi OFAC-a.

Nju je 2019. godine kupio Prointer, firma koja je povezana s porodicom Dodik, dok je Čičić vlasnik hotela Kaldera u Aleksandrovcu, gdje je predsjednik RS često primao razne goste.

Što se tiče Đurića, i on je kroz firmu Infinity International Group povezan s Dodikovom porodicom. Kao i Čičić i drugi tajkuni povezani uz porodicu Dodik, dobijao je brojne javne poslove kao dio grupe s firmom Prointer, koja je također dodana na listu sankcionisanih.

Podsjetimo, pored ove dvije osobe te firmi u njihovom vlasništvu, ili povezanih s njima, na listi sankcionisanih su završile i druge kompanije.

Tako je na listi sada i UNA TV, druga televizija iz BiH na američkoj crnoj listi nakon ATV-a, te K-2 Audio Services, Infinity Media i Sirius 2010.

Foto: Hercegovina.info