Na bh. gradilištima u ovoj godini nastradalo 12 radnika

.

U posljednja dva dana, dvojica radnika izgubila su živote na gradilištima u Sarajevu, što ponovno otvara pitanje sigurnosti radnika na radu.

“Primjena određenih alata u svrhu prevencije,povreda i ovakvih tragičnih slučajeva je na neki način dobro definisana, ali nažalost, još uvijek nemamo stopostotnu primjenu samog zakona, i od strane poslodavaca, ali i od strane radnika.” kaže Adnan Delić, Ministar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Da Zakon o zaštiti na radu FBIH treba hitno unaprijediti i donijeti još 30 provedbenih akata, stava su poslodavci.

“Nema preventivnog djelovanja, mi smo odmah u situaciji opterećeni pritiscima, opterećeni poreskim kontrolama, opterećeni skupom zaštitom na radu, skupom opremom, skupim procjenama nije to bio cilj Zaštite na radu, i mislim da sve moramo usmjeriti prema radniku.” naglašava Mario Nenadić, iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH za N1.

U Federalnom ministarstvu rada, kažu, rade na donošenju ostatka podzakonskih akata i pravilnika, kako bi unaprijedili ovu oblast.

“Da prije svega u narednom periodu utičemo na Kantonalne inspekcije, Uprave za Inspekcijske poslove kako bi ojačali kapacitete inspektorataa zaštite na radu, kako bi uposlili veći broj samih uposlenika”, kaže ministar Delić.

Među najrizičnijim oblastima pored šumarstva i drvne industrije je građevinarstvo i elektroprivreda. Inspekcija rada u RS je u ovoj godini, u oblasti zaštite na radu izvršila oko 1.400 inspekcijskih kontrola.

“Izdato je i 170 prekršajnih naloga, čija je procjenjena vrijednost 334 hiljade Km.” kazala je Dušanka Nikolić, portparol inspektorata RS

Nepravilnosti su zabilježene u čak 590 slučajeva, a najčešće se odnose:

“Na organizaciju i provođenje mjera zaštite na radu, provođenje preventivnih mjera čija suština jeste spriječavanje nastanka povreda, obuka radnika za bezbjedan rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada provođenje tih edukacija.”

Jačanje nadzora i kontrole je neophodno. Samo u ovoj godini u BiH evidentirano je 12 smrtnih ishoda na gradilištima, uključujući dva posljednja smrtna ishoda.