Na dan izbora nema korone: Hrvatski državljani mogu ući u Hrvatsku bez testa na dan izbora

asd
U hrvatskom javnom prostoru pojavila se da informacija da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o tome da će u nedjelju 16. svibnja, na dan lokalnih izbora, svi s hrvatskim državljanstvom moći ući u Hrvatsku bez ikakvih epidemioloških ograničenja.

Danas su iz ministarstva unutarnjih poslova te informacije potvrdili za hrvatsku RTL televiziju. Iz MUP-a je potvrđeno da se odluka odnosi na državljane Republike Hrvatske “bez obzira iz koje države dolaze”.

“Dolazak u Republiku Hrvatsku iz trećih država u svrhu glasovanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga, uz preduvjet da osoba ima pravo glasovanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj te će se na takve putnike primjenjivati iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.”, naveli su iz MUP-a za RTL televiziju.

Drugim riječima, za dolazak na izbore ne moraju imati nijednu od prethodno spomenutih potvrda. Iz MUP-a naglašavaju da se osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga ne smiju zadržavati u Republici Hrvatskoj duže od 12 sati, a u suprotnome na njih se primjenjuju epidemiološke mjere iz važeće Odluke. Dok borave u Hrvatskoj, glasači se moraju pridržavati svih uputa HZJZ-a.

Promatramo li ovu informaciju u kontekstu epidemiološke situacije, čini se da korona odmara na dan izbora u Hrvatskoj.