Na petoj sjednici Općinskog vijeća Velike Kladuše najviše rasprave o stanju u školama

asd
Jučer (četvrtak, 27. maj) je održana peta redovna sjednica Općinskog vijeća Velike Kladuše.

Podršku vijećnika nisu dobili Odluka o usvajanju financijskih izvještaja i periodičnog Izvještaja o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine, te Program rada Općinskog vijeća Velike Kladuše za 2021. godinu. Jednoglasnu podršku je dobila Odluka o stipendiranju studenata u akademskoj 2020/2021. godini. Odlukom je predviđeno da će Općina u ovoj akademskoj godini stipendirati 150 studenata prvog i drugog ciklusa studija po Bolonjskom sistemu, te studenate koji studiraju po starom sistemu školovanja sa područja općine Velika Kladuša, a koji ispunjavaju opće i posebne uvjete propisane Pravilnikom o dodjeli stipendije. Mjesečni iznos stipendije je 200 KM i jednak je za sve stipendiste, a sredstva za stipendiranje u iznosu od 300.000 KM predviđena su Budžetom.

Kladuški vijećnici su razmatrali i primili k znanju nekoliko informacija, među kojima i informacije o stanju u osnovnim i u srednjim školama na području općine Velika Kladuša u 2020. godini. Ono što najviše zabrinjava u ovim informacijama jeste da u zadnjih pet godina pada broj učenika u kladuškim osnovnim i srednjim školama. U ovom periodu broj učenika u osnovnim školama smanjio se prve godine za 79 učenika, druge za 109, treće za 195 učenika, četvrte 249 učenika i u tekućoj godini za 252 učenika. U zadnjih pet godina broj upisanih srednjoškolaca manji je za 222 učenika ili za 15%. Na osnovu ovog realno je očekivati smanjenje učenika i u narednim godinama, ukoliko se ne poduzmu mjere koje će ublažiti ovaj trend, između ostalog usporiti ili zaustaviti iseljavanje iz BiH. Vijećnici su primili k znanju i Informaciju o organizaciji i funkcionisanju prevoza učenika osnovnih i srednjih škola u prošloj godini.

Kako je na dnevnom redu pete sjednice bio i Zahtijev Općinskog načelnika za preispitivanje Zaključka Vijeća kojim se ne usvaja prijedlog Odluke o formiranju komisije za davanje stručne ocjene u postupku izdavanja urbanističke saglasnosti, Vijeće se opet izjašnjavalo o pomenutoj Odluci. Kao i na četvrtoj sjednici održanoj krajem aprila, ova Odluka ni danas nije usvojena.

Na početku sjednice predsjedavajući Admil Mulalić informisao je vijećnike da je vijećnik Naroda i pravde Nedžad Nadarević podnio ostavku, te da još nije okončana procedura oko dodjele mandata novom vijećniku.