Na prigodnoj svečanosti u Bihaću proglašeni najuspješniji sportisti za 2021. godinu

.
Odlukom Predsjedništva Sportskog saveza Bosne i Hercegovine, uz pokroviteljstvo Vlade USK-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, Grad Bihać sinoć je bio domaćin i organizator 77. manifestacije Izbora najboljeg sportiste naše domovine u 2021.godini. Manifestacija je održana u Kulturnom centru u prisustvu najeminentnijih ličnosti iz bh. sporta, ambasadora te mnogih drugih zvanica.

Nedžad Husić odlukom stručnog žirija proglašen je najboljim sportistom u borilačkoj vještini Taekwondo, a plivačica Lana Pudar najbolja je sportiskinja u prošloj godini. Kako nam je kazao u razgovoru, potrebno je puno rada, odricanja i truda na putu prema klubu najboljih, gdje ne završava borba, jer njegov cilj jeste i to da se zadrži ostvarena pozicija.

 

Uprkos teškim vremenima i činjenici da je sfera sporta jedna od najpogođenijih protekle dvije godine, sportaši u BIH uspjeli su 365 dana biti hrabri i istrajni u svojim borbama za mjesto najboljeg. Prema riječima Vlatka Glavaša, predsjednika Organizacionog odbora ove manifestacije, izbori najboljih sportista su svojevrsna poruka mladim ljudima da ne smiju nikad odustai od svoje zemlje. Oni koji imaju privilegiju da izađu u svijet iz BiH preko sporta, to je za nas sviju uspjeh, te se ne smije zaboraviti da će doći bolji dani, ne samo za sport nego za kompletnu Bosnu i Hercegovinu, smatra Glavaš.

 

U najkriznijim momentima za jednu državu, kada omladina napušta svoja rodna mjesta, sportaši su ti koji vrhunski sportskim rezultatima i medaljama, iziđu iz svih okvira i šalju u svijet pozitivne priče. Premijer USK-a Mustafa Ružnić podsjeća da je učinjen veliki korak ka stvaranju zakonskih okvira finansiranja sporta, sportskih kolektiva, infrastrukture i sportista. Kako navodi Ružnić, sportisti su bili ti koji su kazali šta im treba i to je ono što je podržano od Vlade USK-a.

 

Prestižna priznanja dodijeljena su i sportistima i ekipama, koje su u prošloj godini ostvarili najznačajnije rezultate u nacionalnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima, te zaslužnim sportskim radnicima. Ako se govori o ekipnim igrama, košarkašice su napravile dobre rezultate, tako da je prošla godina bila bogata rezultatski, i može se reći, bila je godina uspješna za bh. Sportiste, kazao nam je Branislav Crnogorac, predsjednik Sportskog saveza BiH.

 

Najbolja ekipa je ženska košarkaška reprezentacija BiH, jer je ostvarila historijski rezultat na Evropskom prvenstvu na kojem je zauzela peto mjesto, te izborila kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Foto: Grad Bihać