Naivna 68-godišnja žena “momaku” s Facebook-a uplatila značajnu sumu novca

.

U posljednjem slučaju online prijevare na području Zagorja, 68-godišnja žena postala je žrtvom romantičnog prevaranta putem društvenih mreža. Prijevara je prijavljena lokalnoj policiji u četvrtak, a žrtva je ostala bez značajnog iznosa novca nakon što je nasjela na lukave ljubavne poruke na Facebooku.

Tokom razdoblja od početka novembra do jučer, nesretna žena stupila je u kontakt s nepoznatom osobom putem društvene mreže, gdje su razmjenjivali ljubavne poruke. Prevarant ju je uspio uvjeriti da uplati više hiljada eura na njegov bankovni račun kako bi joj potom poslao paket s dokumentima i novcem. Nažalost, ni paket ni novac nisu pristigli, a 68-godišnjakinja je ostala izigrana i prevarena.

Policija Zagorja reagirala je na prijavu, te su pokrenuli kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja. Kaznena prijava bit će proslijeđena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu kako bi se poduzele daljnje mjere.

 

Romantične prijevare putem interneta postale su sve učestalije, a počinitelji se često predstavljaju kao osobe koje traže romantičnu vezu. Nakon što steknu povjerenje žrtve, traže novac, darove ili čak podatke o bankovnim karticama.

 

Ponekad čak inzistiraju na slanju videozapisa.

Policija upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije s nepoznatim osobama na društvenim mrežama, posebno ukoliko nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet. Također, naglašavaju da se ne smije vjerovati sumnjivim ponudama ili zahtjevima putem društvenih mreža.