Najveći dobitnici i najveći gubitnici izbora u Bihaću

Lokalni izbori
Završeni su Lokalni izbori u BiH specifični po tome što su održani mjesec dana kasnije od standardniog termina.

 

Za područje Bihaća rezultati glasanja se posmatraju u rasponu od zadovoljavajućeg do razočaravajućeg, ovisno o aspektu posmatranja.

O dobitnicima i gubitnicima izbora možemo govoriti posmatrajući posljednje Lokalne izbore upoređujući podatke.

Šuhret Fazlić je prije četiri godine osvojio 8.855 glasova, a prema preliminarnim podacima u nedjelju je osvojio 9.620 glasova i taj broj nije konačan obzirom da nisu zbrojeni glasovi mobilnih timova i glasovi putem pošte.

Hadis Jusić (SDA) prije četiri godine je osvojio 8.180 glasova, dok je kandidat iste stranke u nedjelju osvojio 3500 glasova što ovu stranku stavlja u red najvećih gubitnika izbora 2020. Godine, kao i SDP čiji je kandidat pao sa 5084 glasova iz 2016. godine na 1500 glasova 2020. Godine.

U Gradskom vijeću, prije četiri godine SDA je osvojila 11 mandata, GS, SDP i ASDA po 5 mandata, SBB 2 i DF 2 mandata.

Značajne promjene u Bihaću su se dogodile,  najviše mandata je uzela SDA kao prije četiri godine, međutim, SDA je izgubila 3 mandata po trenutnim preliminarnim rezultatima. POMAK je osvojio 6 mandata i sa rezultatom Fazlić Šuhreta koji je bio kandidat ispred ove liste, jedini su od najvećih dobitnika izbora.

Jedan mandate je izgubio SDP, dok je ASDA izgubila dva mandata i pored SDA svrstavaju se u red najvećih gubitnika izbora u Bihaću.

Prvi put na lokalnim izborima se pojavila stranka Narod i pravda Bihać i osvojila je tri mandata  što ih svrstava u izborne dobitnike.

Rezultat od prije četiri godine sa 2 mandata je ponovio Savez za bolju budućnost, dok je DF izgubio jedan mandat.

Nezavisni blok, Naša stranka i Stranka za BiH su u dijelu dobitnika ovih izbora s obzirom da nisu imali svoje vijećnike prije 4 godine.