Nakon 35 godina pronađen i uhapšen ubica djevojčice

Ubica
Njeno tijelo pronašao je slučajni prolaznik pored školskog kontejnera za smeće

 

Ubistvo djevojčice u gradu Ročesteru u saveznoj državi Njujork, koje se dogodilo prije 35 godina, napokon je riješeno pomoću DNK testova, javlja CNN. 14-godišnja Vendi Džerome (Wendy Jerome) silovana je i ubijena dok je išla kod prijateljice u susjedstvu dati joj čestitku za Dan zahvalnosti 1984. godine.

Njeno tijelo pronašao je slučajni prolaznik pored školskog kontejnera za smeće. Zbog njenog ubistva u srijedu je u svom domu u Melburnu u saveznoj državi Floridi uhapšen 56-godišnji Timoti Vilijams (Timothy Williams).

Majka ubijene djevojčice u suzama je zahvalila policiji na njihovoj ustrajnosti u rješavanju slučaja.

Policija je objasnila kako je tokom autopsije 1999. godine uzet uzorak DNK te je uspoređen s FBI-jevom bazom, no nije bilo podudaranja. Potom je 2017. godine promijenjen zakon te je dozvoljeno policiji da traži ne samo podudaranje DNK uzoraka, već i podudaranja s ostalim članovima porodice.

U julu 2020. godine pretraga po članovima porodice dala je rezultata te su dokazi policajce doveli do Vilijamsa. U vrijeme ubistva nesretne 14-godišnjakinje živio je u susjedstvu. Tada je imao 20 godina. Ubica će biti izručen saveznoj državi Njujork gdje će mu se suditi za ubistvo.