Nakon Cazina i Bihać ukida slobodu govora?

.
Poslije skandalozne Odluke Gradskog vijeća Grada Cazina, kojom se definitivno udara na pravo slobode govora i iznošenje mišljenja koja su zagarantovana brojnim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, i Bihać je krenuo istim putem.

Fikro Bosnić je na svojoj fan pejdž stranici prije nekoliko dana objavio da je u Bihaću napadnut vijećnik zbog iznošenja informacija i mišljenja za govornicom Gradskog vijeća.

 

Zamisli da ti čovjek u restoranu dok večeraš priđe i počne ti prijetiti jer si za govornicom u gradskom vijecu spomenuo kako je zaposlio sina, sto je u stvari ISTINA. Iako sjedis sa suprugom i djevojcicom koja ima samo par godina.Koja se prepala jer ovaj mangup je pred njom počeo prosipati silu gdje se dijete prestrašilo. Policija je dosla odradila svoj dio posla.

On je zatim u kraćem video obraćanju, iznio i neke detalje i pojedinosti iz kojih nije bilo teško zaključiti da se radi o incidentu koji je nastao zbog iznošenja informacija oko zapošljavanju u jednom od gradskih preduzeća.

Bihać je uvijek bio grad u kojem se slobodno moglo iznijeti vlastito mišljenje ili stav u vezi nekog pitanja, događaja ili postupka, a kada su kritika osoba na javnim funkcijama i generalno postupci vladajućih struktura u pitanju, nikada ranije nije bilo dileme oko toga da li se može i smije ili ne može i ne smije.

Od sada je, čini se, Bihać vraćen u srednji vijek kada su naučnici spaljivani zbog iznošenja mišljenja, a svi oni koji su bili prijetnja ljudima na vlasti, proglašavani izdajnicima, vještacima i raznim drugim pogrdnim nazivima i epitetima, kako bi se njihovo “smaknuće” ohalalilo kod naroda.