Nakon upada u kamp za migrante, stručnjaci upozoravaju - mogući teži incidenti

Migranti
Dok se čeka odluka Višeg tužilaštva u slučaju upada automobilom u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, sa svih strana stižu upozorenja da je anti-migrantski narativ u Srbiji dostigao takav nivo da se mogu očekivati i incidenti sa težim posljedicama.

Za početak, "braća migranti" su danas obaviješteni da uredba kojom im je tokom vanrednog stanja bilo ograničeno kretanje i zabranjeno napuštanje prihvatnih centara, još uvijek važi, tj. da se život u izolaciji nastavlja. Suluda vožnja koja je srušila ogradu izolacije i ugrozila živote onih koji su se zatekli na ovoj ruti, kažu, direktna je posljedica višemjesečnih bajki o planskom naseljavanju Srbije migrantima.

"Ne možete naseliti nekoga ko ne želi tu da se naseli, jedino što Srbija može da uradi ukoliko želi da 'naseli' jeste da radi ovo što sada radi, da pootvara na desetine prihvatnih centara, da ih tu zatvori i da oni ne mogu da izađu. To je protivustavno i to je, po mom mišljenju, jedini način da ovi ljudi ostanu ovdje", kaže Nikola Kovačević iz Inicijative A11.

Jesu li migranti postali tema za dnevno političke obračune i donose li jeftine političke poene? Kako se humani pristup prema izbjeglicama, tražiocima azila i migrantima pretvorio u mobilizaciju onih koji bi da uzmu zakon u svoje ruke?

"Ono što uznemiruje i što se može i na snimku vidjeti jeste da je sam počinilac bio jako emotivan i uznemiren i ja bih to dovela u vezu sa manipulacijama i one dolaze od lažnih vijesti kojima smo u ovom periodu preplavljeni", kazala je Ljubinka Mitrović iz UNHCR-a.

Iz inicijative A11 traže da se što hitnije organizuju javnosti dostupne debate na ovu temu da bi se građani pravilno informisali. Odgovor države, kažu, mora da bude strožiji.

"Ukoliko nadležni pravosudni organi ne pošalju vrlo oštru poruku koja je zasnovana isključivo na zakonu, bojim se da će se ovakve situacije ponavljati i biti još gore", izjavio je Kovačević.

Dvadesetogodišnji Filip Radovanović prenosio je ovaj događaj uživo na društvenoj mreži. Zaustavio se kod vojnog obezbjeđenja i odmah je uhapšen. Mediji prenose da je zaposlen u opštini Obrenovac, da je aktivista SNS i član pokreta Levijatan.

Kako saznaje Insajder, on se tereti za nasilničko ponašanje, ne i za izazivanje opšte opasnosti, a danas se pojavio pred tužiocem.