Napad na Novom Zelandu je teroristički, broj poginulih porastao na 49

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern kazala je kako se okrutni napad u kojem je prema posljednjim podacima poginulo 49 osoba, a 20 teško ranjeno, može opisati samo kao teroristički čin.

Među poginulima u pucnjavama koje su se dogodile u džamijama Al Noor i Linwood ima i tinejdžera.

"Ovi napadi su bili dobro isplanirani. Dvije eksplozivne naprave bile su postavljene na automobil osumnjičenih, ali smo ih otkrili i deaktivirane su. Četiri osobe su uhapšene i u pritvoru su. Jedan od njih je izjavio kako su australski državljani rođeni u toj zemlji. Imaju ekstremističke poglede koji nemaju mjesto u Novom Zelandu, ali ni u svijetu. Iako nemamo razloga da vjerujemo da ima još osumnjičenih, ne izuzimamo tu mogućnost u ovom momentu. Obavještajna služba i policijske agencije aktivirale su sve resurse, a u regiju se šalje dodatni broj policijskih službenika", kazala je Ardern.

Komesar novozelandske policije Mike Bush kazao je kako se broj poginulih popeo na 49. S današnjeg obraćanja poručeno je ljudima da se ne izlaze još iz svojih domova.

"Znamo da ima porodica koje su u ovom trenutku razdvojene, ali molimo vas da slušate upute policijskih službenika i nadležnih radi vaše sigurnosti", kazala je premijerka.

Pucnjava se dogodila oko 19 sati po lokalnom vremenu u Christchurchu, kako prenosi Klix.

Izvor: