Napadač na sinagogu u Pittsburghu prvi put pred sudom

Napadač koji je ubio 11 i ozlijedio šest osoba u sinagogi u američkom gradu Pittsburghu prvi put se pojavio pred sudom. 

Osumnjičeni Robert Bowers prihvatio je pravnu pomoć državnog branitelja prije no što je poslan nazad u pritvor. Nedugo potom se na Floridi pred sudom pojavio i Cesar Sayoc, osoba koju vlasti optužuju da je poslao više od deset naprava nalik bombama na adrese kritičara predsjednika Donalda Trumpa i medijske kuće CNN. Uhapšen je prošle sedmice i od tada je u zatvoru. 

Ovaj slučaj ponovno je pokrenuo raspravu o medijskim nastupima Donalda Trumpa, no Bijela kuća odbacuje da predsjednik svojim govorima inspirira nasilje. 

"Jedini koji su odgovorni za provođenje ovakvih napada su pojedinci koji ih izvode", poručila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. 

Trump najavio posjetu

Ona je najavila kako će Trump sa suprugom Melanijom posjetiti Pittsburgh u utorak kako bi "izrazili podršku američkom narodu i tugovali s pitsburškom zajednicom". 

"Ovaj zločin je stravičan čin masovnog ubojstva, mržnje i prije svega zla", rekla je Sanders. 

"Imamo dužnost suprotstaviti se antisemitizmu u svim njegovim oblicima", kazala je glasnogovornica i dodala kako su predsjednikova kći i njezin suprug, Ivanka i Jared Kushner, židovi. 

Prvi sprovodi ubijenih očekuju se u vrijeme dolaska predsjednika u grad, no mise za preminule već su počele u ponedjeljak u krcatoj sinagogi. 

Smrtna kazna

Bowers (46) će se u četvrtak vratiti pred sud na prvo saslušanje, prenose lokalni mediji. Ostat će u pritvoru bez mogućnosti jamčevine, a tužitelji su najavili da će za njega tražiti smrtnu kaznu. 

Vlasti su objavile kako je Bowers tokom napada uzvikivao "svi židovi moraju umrijeti". Židovske organizacije je ranije optuživao da dovode pridošlice iz Latinske Amerike i da žele provesti "genocid" nad bijelcima. 

Pred sudom se pojavio u invalidskim kolicima i s lisicama. Odbio je čitanje cijele optužnice protiv njega, ali je prihvatio branitelja koji mu je sud dodijelio. 

Bowers je ozlijeđen u pucnjavi s policijom tokom napada na ceremoniju u sinagogi. 

Izvor: