Milorad Dodik: Napravljena glupost u BiH što su prodate banke

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da mora biti promijenjen pristup ekonomiji, navodeći da se država i entitet ne mogu razvijati, a da nemaju svoje banke i finansijske institucije.

Dodik je sinoć rekao da strane banke iz BiH iznesu više novca kroz dobit i od plasmana koji se ovdje vrše nego što se unosi za kreditnu podršku ili strane investicije.

On je ocijenio da je napravljena glupost u BiH što su prodate domaće banke, navodeći da nije ispravno ono što je urađeno.

"Izgubili smo mogućnost da imamo banke koje koje mogu da se usmjere u razvoj. Kako je moguće da Austrija ima svoje banke, a da mi nemamo svoje, kako je moguće da Italija ima svoje banke, a da mi nemamo. Nas su ovdje tretirali kao eksperiment i htjeli su da vježbaju na nama", rekao je Dodik.

On je upitao zašto je za BiH zatvoreno međunarodno finansijsko tržište.

"Šest i po milijardi KM Centralne banke BiH oročeno je u inostranstvu i zašto te banke gdje je oročen taj novac vrše otkup obveznica na zapadu, a ne mogu da vrše otkup ovdje", upitao je Dodik.

On je to nazvao zaluđivanjem i pravljenjem ludaka.

"Mi smo platili nekoliko miliona KM na osnovu negativnih kamata. To znači da mi nemamo prirast na novac koji držimo tamo deponovan, nego plaćamo za čuvanje",naveo je Dodik i upitao koliko se škola može rekonstruisati za šest miliona KM, kako prenosi N1