Nastavljena međunarodna konferencija o Srebrenici

BANJALUKA - U Banjaluci je danas nastavljena dvodnevna međunarodna naučna konferencija o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja okuplja eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH, a održava se s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Na skupu, koji se održava na Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, danas će biti održane četvrta i peta sesija ove konferencije na kojoj će biti predstavljeni referati brojnih autora.

Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije Milovan Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, rekao je uoči skupa da su organizatorima pristigle poruke podrške iz cijelog svijeta, među kojima i od američkog režisera Džordža Bogdaniča koji je naveo da je Srebrenica poslužila kao opravdanje NATO intervencionizma na ovim prostorima.

"Sve poruke govore da je ovakvu konferenciju trebalo održati ranije", rekao je Milutinović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče da skupovi poput međunarodne naučne konferencije o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" daju jednu novu sliku o istini, prenosi nezavisne.com.

Zatvaranje ove konferencije planirano je oko 14.00 časova.

U vezi sa konferencijom planirano je štampanje ibornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora.

Organizatori skupa su Organizacija straješina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku.