Nema kvoruma za održavanje hitne sjednice Doma naroda PSBiH

Delegati SNSD-a se nisu pojavili na hitnoj sjednici Doma naroda PS BiH povodom imenovanja bh. delegacije u sastavu PS Vijeća Evrope.

Predsjedavajući ovog doma Bakir Izetbegović je otvorio sjednicu uz konstataciju da su prisutni delegati iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Nakon konstatacije da ne postoji kvorum, određena je pauza od 15 minuta.

Podsjetimo, za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Na dnevnom redu sjednice je i izbor članova stalnih komisija Doma naroda - Ustavnopravne komisije, Komisije za financije i proračun i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije.

Sjednica je bila zakazana za 17 sati, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Ranije je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH kazala kako nije moguće imenovati Delegciju bez održavanja zajedničkog kolegija na kome će se utvrditi kriteriji za izbor i sastav delegacije Vijeća Evrope u PS Vijeća Evrope .

Iako ovo pitanje smatraju važnim, u SNSD-u važnije im je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara, odnosno Zorana Tegeltije. Ranije su kazali kako neće prisustvovati zasjedanju. To je razlog zbog koga se nisu pojavili ni na dvije zakazane-hitne sjednice Zastupničkog doma, prenosi N1.

Sjednica Doma naroda zakazana je u zadnji trenutak, jer rok za imenovanje delegacije ističe danas. Bez održavanja sjednice, BiH ostaće jedina od 47 zemalja koja nema svoje predstavnike u Skupštini Vijeća Europe.