Nermin Kljajić, ministar MUP-a USK: Otkud migrantima vatreno oružje, imamo dvije verzije

.
Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić za portal "Avaza" je komentirao posljednji obračun migranata u centru Bihaća u kojem je ubijena jedna osoba.

Vidjeli smo jučer da je određen pritvor za tri migranta. Ovo je prvi put da su oni koristili vatreno naoružanje. Naši istražitelji rade dalje, da vidimo na koji način su došli do nabavke vatrenog oružja. Mi predpostavljamo da mogu biti dva slučaja, ili kupovina na crno ili provale u određene objekte da i na taj način mogu doći do vatrenog naoružanja – kazao je ministar Kljajić.

 

Dodao je da oni u MUP-u USK vode istragu po tom pitanju. Navodi da u posljednje tri godine imaju dosta manji broj migranata na području USK. Taj broj, kako navodi, iznosi 800 do 900 migranata.

 

- Ovo je još jedan od propusta nadležnih institucija, Službe za poslove sa strancima, jer ovi migranti od 2019. godine nemaju nikakvih papira za legalan boravak u BiH i oni su trebali biti u državnom ekstradicijskom zatvoru i da se pokrene postupak njihovog protjerivanja van teritorije BiH. Vidimo da ta služba već tri godine ne radi taj posao, pa se onda dešavaju ovakvi problemi na terenu – kazao je Kljajić.

- Imamo podatke da su korištena taksi vozila za njihov prijevoz. Došli smo do informacija ko ih je prevezao u Sarajevo - zaključio je Kljajić.