Netanyahu ismijan nakon izjave da 'mito bez novca nije mito'

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, protiv koga je policija preporučila podizanje optužnica u tri slučaja korupcije, ismijan je u utorak nakon što je na Instagramu napisao da mito bez novca nije mito.

"Mito bez novca je kao omlet bez jaja", napisao je on, uporedivši mito bez novca i s nogometom bez argentinske zvijezde Lionela Messija, s američkom glumicom Kim Kardashian bez repera Kanyea Westa i s parlamentarnim izborima u Izraelu bez njegove konzervativne stranke Likud.

Kako prenosi agencija Beta, izraelski premijer učinio je to nakon što je u ponedjeljak navečer u televizijskom obraćanju odbacio optužbe u tri slučaja korupcije.

Opozicija: Mito bez novca i dalje je mito

Netanyahu je naveo da je slučaj "4.000", u kojem se sumnjiči da ga je jedan izraelski biznismen podmitio povoljnim izvještavanjem na sajtu svoje kompanije u zamjenu za propise od kojih je ta firma imala koristi, apsurdan jer nije riječ o novcu.

Izraelski premijer već dugo optužuje policiju, medije i ljevičare da kuju zavjeru protiv njega u tom, kao i u druga dva slučaja u kojima se sumnjiči za korupciju.

Pozvao je svoje pratioce na Instagramu da mu pošalju sugestije koristeći riječi tipične za izraelske tinejdžere, zbog čega je ismijan na Twitteru, a kritiziran je i zbog osnovne poruke da mito bez novca nije mito.

Kritizirala ga je, između ostalih, i čelnica opozicijske ljevičarske stranke Zehava Gal-On, koja je navela da se, po izraelskom zakonu, mito ne ograničava samo na novčane isplate.

"Mito bez novca i dalje je mito", napisala je ona nakon što je provjerila da u zakonu piše da mito može biti u vidu novca, vrijednih predmeta i poteza od kojih neko ima koristi.

Policija preporučuje podizanje optužnica

Poslanica Merav Michaeli iz Laburističke stranke napisala je na Instagramu da je premijer s optužnicom kao čarapa s rupom, kao automobil na autoputu s ispuhanom gumom, kao posoljena kafa i lubenica s pijeskom.

Policija je preporučila podizanje optužnica protiv Netanyahua u sva tri slučaja, a konačnu odluku o tome donijet će izraelski vrhovni tužilac, koji je ovih dana nagovijestio da se će to dogoditi prije vanrednih parlamentarnih izbora 9. aprila.

Netanyahu je konstantno negirao krivicu, a nedavno je najavio da neće podnijeti ostavku ako bude optužen.