Dodik: Nismo ispunili dio dogovora koji smo imali sa rukovodstvom EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na sastanku lidera Brdo - Brijuni procesa u Tirani danas i sutra.

Dodik je danas na pitanje reportera N1 Slaviše Starčevića kazao da je veoma dobro da se ovaj samit održava u kontinuitetu i da je već dao ozbiljne rezultate. Kako je kazao, Albanija i BiH nemaju otvorenih pitanja, ali postoji potreba za ekonomskom saradnjom.

Članovi Predsjedništva BiH će se susresti s posebnim gostom ovog sastanka visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

"Činjenica je da je kolektivno Predsjedništvo BiH bilo u Briselu, da smo tamo imali određene dogovore. Nažalost, ne mogu da kažem da smo to ispunili. Jedna široka, otvorena mogućnost EU da do kraja maja da mišljenje za BiH vezano za njeno dalje pridruživanje EU ugroženo je činjenicom da nismo ispunili dio dogovora koji smo imali sa rukovodsvom EU, a prije svega odnosi se na samo formiranje vlasti", kazao je Dodik.

Na upit našeg reportera kako komentariše najavu protesta pokreta "Samoopredjeljenje" te inicijativu da se nepoželjnim osobama proglase predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Milorad Dodik proglasi nepoželjnim, predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao:

"Ljudi imaju pravo da protestuju, a ja sam ovdje kao što vidite".

U četvrtak, 9. maja, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te predstavnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Branimir Jukić učestvovat će na plenarnom sastanku lidera Brdo - Brijuni procesa.

Izvor: