Njemačka očajnički želi izbjeći trgovinski rat sa SAD-om

Zvanični Berlin je u više navrata apelirao na evropske partnere da pokažu izvjesnu fleksibilnost.

Njemačka, kao najveći evropski izvoznik u SAD i sa ulogom od preko milion radnih mjesta direktno ili indirektno povezanih sa tim izvozom, očajnički želi da izbjegne trgovinski rat Evropske unije sa Washingtonom, ocjenjuje Reuters.

Uoči isteka roka 1. juna, do kada je američki predsjednik Donald Trump omogućio Evropskoj uniji izuzeće od američkih carina na uvoz čelika i aluminija, zvanični Berlin je u više navrata apelirao na evropske partnere da pokažu izvjesnu fleksibilnost i da nastave sa primjenom sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma od kojeg profitiraju obje strane.

Trgovinski suficit Njemačke

To, međutim, dovodi Njemačku "na ratnu nogu" sa evropskim partnerima kao što je Francuska, koja je ogorčena zbog visokog trgovinskog suficita Njemačke i želi oštriji stav EU-a prema carinama SAD-a.

"To povećava opasnost od ulaska u trgovinski rat", izjavio je predsjednik njemačke Asocijacije za vanjsku trgovinu (BGA), Holger Bingmann, i upozorava da EU ne bi trebalo da prijeti kontramjerama.

"Na taj način, Evropljani će samo prihvatiti logiku protekcionizma", ocjenjuje.

Evropska komisija je nedavno saopćila da će EU uvesti carine na uvoz američke robe vrijedne 2,8 milijardi eura, ako evropski izvoz metala u SAD, vrijedan 6,4 milijardi eura, bude podvrgnut tarifama.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je da je pronalaženje zajedničkog stava sa Francuskom i formuliranje ponude koja će biti dostavljena SAD-u "podjednako teško" za obje strane.

Budući da se 1. juni približava, ministri trgovine EU-a će morati brzo da izmire nesuglasice kako bi evropskoj komesarki za trgovinu Ceciliji Malmstrom dali mandat za pregovore sa američkom administracijom.

Njemački izvoz u SAD je prošle godine dostigao 112 milijardi eura, što je duplo više u odnosu na izvoz naredne najveće članice EU-a, prema zvaničnim podacima evropske službe za statitiku Eurostata.