Njemačka strahuje od lažnih diploma

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine nije dobila nijedan zahtjev iz Njemačke za ponovnu provjeru diploma osoba koje su otišle raditi u tu zapadnoevropsku zemlju.

Stroge procedure

- Mi dajemo preporuke samo onima koji su stručno osposobljeni. Oni idu i vraćaju se o svom trošku i bila bi ludost da kreću na posao koji ne znaju raditi. Naše su procedure vrlo stroge, u sklopu projekta „Triple Win“ priznaju se samo diplome stečene u javnim ustanovama i u redovnom obrazovanju. Nema šanse da ode raditi neko s prekvalifikacijom, dokvalifikacijom. Takve se diplome ne priznaju – kaže za „Avaz“ Muamer Bandić, direktor Agencije, koja isključivo radi s njemačkim zavodom za zapošljavanje i GIZ-om.

Bandić je svjestan da se ljudima svašta nudi, lovi u mutnom, pojavljuju kojekakve agencije za posredovanje. No, ne preporučuje zapošljavanje putem njih.

- Sve dok se jedno jutro ne probude na ratištu. Jer, niko ne zna gdje su, zašto su otišli, ni mi, ni ambasada, ni konzulat – dodaje Bandić.

Afera s lažnim diplomama iz BiH uznemirila je i vladu i medije u Njemačkoj, gdje je 2016. i 2017. godine stiglo više od 50.000 bh. državljana.

Njemački mediji budno prate dešavanja u BiH, pa je državni radio Deutchlandfunk objavio izvještaj pod naslovom „Njegovatelj za 17 dana“, u kojem se ukazuje na kupovinu diploma u BiH, ali i na činjenicu da bh. tužilaštva skoro ništa ne poduzimaju.

- U BiH se diploma može kupiti za oko 1.250 eura. To su originalne diplome, ali stečene prevarom, izdaju se ljudima koji nisu završili nikakvu obuku - navodi RTL i dodaje da se može dogoditi da njegovatelj zapravo ima diplomu automehaničara.

Njemački ministar zdravstva Jensa Špan (Spahn) ističe da je provjera diploma obavezna, ali i da se to pitanje mora riješiti što prije, jer je Njemačkoj potrebna stručna radna snaga.

List „Die Zeit" navodi da njegovateljica u Sarajevu nakon trogodišnjeg školovanja u prosjeku zaradi 500 eura mjesečno bruto, a u Njemačkoj, prema navodima sindikata Ver.di, može zaraditi 2.635 eura

Image

Javna tajna

Kupovina diploma javna je tajna, kazao je i Andreas Deperman (Deppermann) iz firme „Profco“, koja posreduje u zapošljavanju. On ističe da se već kod priloženih dokumenata može brzo uvidjeti jesu li školovanje ili prekvalifikacija trajali prekratko.

No, da sve ne ostaje na riječima, pokazuje i primjer klinike u gradu Diphocu, koja je prva zbog kupljenih diploma iz BiH raskinula ugovor s njemačkom agencijom za posredovanje u zapošljavanju iz Bremena i najavila provjeravanje svih diploma koje imaju njegovatelji iz BiH.

 

Nedostaje oko 30.000 njegovatelja

Njemačkim bolnicama i staračkim domovima trenutno nedostaje oko 30.000 njegovatelja.

Procjenjuje se da će Njemačka do 2030. godine imati 3,1 milion osoba kojima je potrebna njega, dok će se taj broj do 2050. povećati na četiri miliona.