Njemački humanitarac o Vučjaku: Ovo nije kamp, ovo je zločin protiv čovječnosti!

Njemački novinar i humanitarac, Dirk Planert, koji je značajno pomogao stanovnicima Bihaća u ratnom periodu, nakon više od 20 godina ponovo djeluje u ovom gradu.

Ovaj put pomaže i radi s migrantima koji borave u gradu na Uni. Ogorčen na trenutno stanje, politiku i IOM, napisao je status kojeg prenosimo u cijelosti.
 

"Ovo nije logor, ali je zločin protiv čovječnosti. U Vučjaku već sedam dana "živi" 800 ljudi. Ovo je nekadašnja deponija. Nema toaleta, nema struje, nema tuševa, ne postoji nikakva mogućnosti za pranje odjeće. Najvažnija stvar - nema doktora!!!

Lokalni Crveni križ distribuira hranu dva puta dnevno. To je sjajno, ali nažalost imaju premalo. Sada su tražili od stanovnika Bihaća da doniraju hranu. EU gleda, IOM, koja je odgovorna za migrante, ne radi ništa za ove ljude. To nije ništa novo u Bosni.
U Bihaću ne ide više. Razumljivo je što su postavljeni kampovi izvan grada. Ali to nije kamp. u petak su svi završili na deponiji. Na kraju krajeva, to su samo šatori. Skoro svi imaju upaljene rane na nogama, mnogo rana na nogama. Vladaju kožne bolesti zbog nedostatka higijene....

Mogu se samo liječiti sa antibiotskim mastima, dezinficirati ili povezati. Ja ne mogu da im distribuiram antiobiotike. Ja nisam doktor, niti student medicine. Na kraju krajeva - ja sam tamo svaki dan. Neke rane već izgledaju bolje. Ja sam jedan, a njih je 800. Policijski oficir iz Pakistana se sam obučio. Pomaže mi od jučer. Ostavio sam mu mnogo zavoja da ima kada sam krenuo do grada. EU i IOM napustili su ovaj mali grad i ostavili ga sa ovim velikim problemom. To je rezultat. To mora biti na dnevnom redu u Evropskom parlamentu. Moraju se poštovati minimalni standardi za izbjegličke kampove. EU šalje novac IOM-u i Sarajevu. Možda bi se trebao zapitati šta rade s tim? Bar ne dolazi ovdje. Sam grad Bihać nosi cijeli problem, jer su sve izbjeglice poslane ovdje. Novac EU ostaje u Sarajevu, a to potvrđuje i gradonačelnik Bihaća.

Idem u kupovinu, a onda se vraćam na Vučjak na bivšu deponiju. To više nije samo zavoj na stopalima, baterijska lampa već sve šta god mogu da ponesem. Stidim se kad mi ljudi zahvaljuju u ovakvoj prljavštini za gazu i mast za rane. Ne stidim se ako neko stoji ispred mene i stavi ruku na srce i nasmije mi se. Mnogo se s njima smijem tamo, uglavnom sam nasmijan. Jedan od momaka je urlao u mojim rukama. To ne možete platiti, čak ni uz Mastercard. Ako neko poznaje federalnog ili EU političara neka objasni: Da, tako je to ovdje. Ustani! To je zločin, ovo što se dešava u Vučjaku. Ne ostavljajte građane Bihaća same! Ne ostavljajte ljude u Vučjaku same! Zbog čega služi  "Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima"? Samo za vatru potpaliti, ili očistiti dupe s njom?", napisao je Planert na svom FB profilu.