Norveška još jednom odgodila kraj karantene

.

NORVEŠKA je drugi put zaredom odgodila planirani posljednji korak u otvaranju svoje ekonomije nakon što je na snazi bila pandemijska karantena, zbog kontinuiranog širenja delta varijante koronavirusa.

"Nova procjena bit će donesena sredinom kolovoza", rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Bent Høie. Mjere koje će ostati na snazi kako bi se spriječilo širenje virusa uključuju ograničenje za kafiće i restorane da svoje goste služe samo za stolovima te ograničenje na 20 osoba za okupljanja u privatnim domovima.

Plan ukidanja mjera se sastoji od četiri koraka

Vlada je u travnju predstavila plan u četiri koraka kako bi postupno ukinula veći dio pandemijskih ograničenja te je do sredine lipnja okončala tri od četiri koraka. No 5. srpnja premijerka Erna Solberg rekla je da bi do četvrtog koraka moglo doći krajem srpnja ili najranije početkom kolovoza, zbog zabrinutosti širenjem delta varijante virusa.

Oko 80 posto odraslog stanovništva u Norveškoj primilo je prvu dozu cjepiva, dok je 41 posto odraslih u cijelosti cijepljeno, pokazuju podaci Norveškog instituta za javno zdravstvo.

Zahvaljujući ranoj karanteni u ožujku prošle godine i strogim mjerama koje su uslijedile, nacija od 5.4 milijuna ljudi imala je jednu od najnižih europskih stopa smrtnosti. Umrlo je oko 800 Norvežana.