Nova kriza između Ukrajine i Rusije: Porošenko traži uvođenje vanrednog stanja, Lavrov optužio Kijev za populizam

Moskva tvrdi da su Ukrajinci namjerno izazvali otvaranje vatre

13.05

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uputio je danas snažan poziv "zapadnim sponzorima" da umire one u Kijevu koji žele da iskoriste vojnu histeriju u Ukrajini.

- Snažno pozivamo zapadne sponzore Kijeva da umire one koji sada pokušavaju da zarade političke poene na račun vojne histerije uoči predstojećih izbora i ostalih događaja u Ukrajini - rekao je Lavrov.

On je dodao da bi proglašavanje ratnog stanja omogućilo radikalnim snagama i nacionalistima u Ukrajini da se osjećaju kao da imaju "odvezane ruke", prenio je Sputnjik.

Predsjednički izbori u Ukrajini zakazani su za 31. mart 2019., a parlamentarni za oktobar sljedeće godine.

Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine odlučilo je da proglasi ratno stanje u zemlji u trajanju od 60 dana. Tu odluku treba da potvrdi ukrajinska vrhovna vlada.

12.38

Američki avion koji je bio u bazi na grčkom otoku Kreti danas je ušao u prostor Crnog mora nakon što je na tom području izbio novi sukob između Ukrajine i Rusije, javila je ruska agencija Sputnik.

Boeing RC-135V napustio je američku bazu na Kreti jutro u 5 sati i krenuo je prema istoku.

Oko 6.30 sati javljeno je da je avion preletio preko Bugarske i da se kreće prema Crnom moru.

12.36

Visoki zvaničnici Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske sastat će se danas u Berlinu kako bi iznijeli zajednički stav i iznašli rješenje za obnovljene tenzije između Kijeva i Moskve, kazali su iz ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, prenose agencije.

Rusija se oglušila na pozive međunarodnih lidera da pusti tri ukrajinska broda na koja je njihova garda otvorila vatru i poslije zaplijenila.

- Danas će se, kada se za to ukaže mogućnosti, sastati politički predstavnici u Berlinu kako bi raspravili trenutnu situaciju u Ukrajini - kazao je sekretar ministarstva vanjskih poslova.

Dodao je da je cilj ovog foruma rasprava o dešavanjima proteklog vikenda te način za kolektivnim rješavanjem ovog problema.

12.35

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko bi, prema najavama, trebao danas zatražiti od Vijeća za nacionalnu sigurnost uvođenje vanrednog stanja i podizanje borbene gotovosti, javljaju agencije.

Ruski brodovi otvorili su vatru na ukrajinska plovila u Kerčovom moreuzu, a u toj razmjeni su ranjena šestorica mornara, a brodovi su zaplijenjeni.

Očekuje se da ovaj sukob dodatno pojača tenzije između dvije zemlje koje traju od 2014. godine, kada je Rusija izvršila aneksiju Krima.

Obje države odmah su počele s prozivanjem. Ukrajinci tvrde da su njihovi brodovi krenuli prema Azovskom moru, držeći se rute koja vodi kroz međunarodne vode, dok ruska strana tvrdi da je Ukrajina ovim potezom prekršila međunarodno pravo i da su provocirali napad brodova jer su se kroz moreuz kretali bez dozvole.

12.02

Ruski istražitelji trenutno ispituju članove posade tri ukrajinska broda koja su zaplijenjena zbog nelegalnog prelaska ruske granice u Kerčkom moreuzu, rekla je danas novinarima Tatjana Moskalkova, ruski ombudsmen.

- Istraga je u toku, istražitelji ispituju privedene - rekla je ona.

Moskalkova je dodala da su članovi brodskih posada u Kerču i da se tri ranjene osobe i dalje nalaze u bolnici, prenijele su agencije.

U vezi s incidentom pokrenuta je i istraga.