Nekako s proljeća stiže nova-stara koalicija u FBiH i državnom nivou

Postizborni pregovori polako se privode kraju i kristališu obrise buduće vlasti u FBiH i na državnom nivou. Nekako s proljeća, kako je i nedavno najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, možemo očekivati kompletiranje vlasti na svim nivoima, a politički partneri već su poznati.

Odlukom Bh. bloka da ostane u opoziciji te sastancima stranačkih delegacija SDA i HDZ-a, ali i porukama "trojca" SBBPDA i ASDA izvjesno je koje će stranke činiti vlast u FBiH, ali i državnom nivou.

Tako će u entitetu Federacija BiH vlast izvjesno činiti stari partneri, koji su vladali i u prethodnom mandatu, a to su SDA (27 zastupnika), HDZ (17 zastupnika), SBB (8 zastupnika, ali i najvjerovatniji partneri PDA (četiri zastupnika), ASDA (2 zastupnika). Ove stranke u vlasti bi trebali podržati troje zastupnika koji su u Parlament izabrani na listi Nezavisnog bloka, a tu je i HDZ 1990. To je više nego dovoljno za sigurnu većinu.

S druge strane u opoziciji će ostati za sada stranke Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka) te Narod i pravda, ali i zastupnik NB-a Amer Obradović..

Kada je u pitanju državni nivou većinu će predvoditi SDAHDZ i partner iz RS-a SNSDSP-aDNS-a i Ujedinjena Srpske, uz podršku SBB, PDA, ASDA. 

Lider SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović na posljednjem sastanku su potvrdili da je njihov partne rza vlast na državnom nivou SNSD, uz koji gotovo prirodno idu i SP, DNS i Ujedinjena Srpska, piše Klix.ba.

U srijedu, 20. februara bit će konačno konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH, a nakon toga se očekuje i popunjavanje Doma naroda na državnom nivou. Tako bi BiH do kraja marta trebala imati završen proces formiranja vlasti koju će predvoditi stari poznanici i partneri.