Novi projekat Zavoda za zapošljavanje USK- besplatna prekvalifikacija za nezaposlene

.
Austrijska kompanija ERM d.o.o. Cazin, s kojom je Zavod za zapošljavanje USK potpisao Protokol o prekvalifikaciji radnika, sastavni je dio BEAT grupe i EM grupe Akademije iz Graca, koja se bavi obrazovanjem odraslih.

BIHAĆ; 4. marta - Danas je u Zavodu za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona potpisan Protokol o saradnji s predstavnicima austrijske ERM kompanije sa sjedištem u Cazinu, koja se bavi obrazovanjem odraslih.

 

Više od 15.000 osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Unsko sanskog kantona je sa završenom osnovnim školom, odnosno bez konkretnog zanimanja ili zanata.  

 

Školovanje odraslih u principu je besplatno za polaznike, a finansiraju ga potencijalni poslodavci u Austriji i Bosni i Hercegovini, kod kojih će većina polaznika dobiti i priliku za zapošljavanje. Ova kompanija će nakon okončanog jednogodišnjeg procesa obrazovanja svim kandidatima biti i posrednik prilikom zapošljavanja na području BiH. 

 

Svi zainteresovani kandidati bi trebali aplicirati po objavljenom konkursu, što je uslov za početak jednogodišnjeg ciklusa dokvalifikacije u svrhu zapošljavanja.

 

U prvom krugu 61 osoba će započeti jednogodišnju edukaciju sticanja vještina i kompetencija za zvanje asistenta njegovatelja, poznavaoca stranih jezika ili varioca.