Novi Zeland izbrisao Izrael s mape i zamijenio ga Palestinom

Nakon što je mapa uočena, reagovao je Izraelski institut Novog Zelanda.

Novozelandska internet stranica za imigraciju objavila mapu s određenim činjenicama o palestinskim imigrantima te je prikazala Izrael obilježen plavom bojom i označen kao Palestina, a nakon toga su nastali problemi.

Nakon što je mapa uočena, reagovao je Izraelski institut Novog Zelanda.

- Činjenice stanja o kvoti palestinskih izbjeglica predstavljaju jednostranu, iskrivljenu i ispolitiziranu priču o izraelsko-palestinskom sukobu i potpuno briše Izrael s mape -  objavljeno je na Twitter profilu Instituta. 

U sporni dio mape nije uključena Zapadna obala.

Institut je zatražio od ministra za imigraciju ‘izvinjenje zbog uvredljive skice te potvrdu da to ne odražava politiku vlade’. Također, zatražena je istraga.

Direktor Instituta je opisao mapu kao ‘nevjerovatno uvredljivu te ju je uporedio s mapom Velike Britanije na kojoj je novozelandski ministarstvo za imigraciju uklonilo Škotsku i Vels te označilo britanske otoke kao Englesku, prenosi Hayat.

Na mapi se Istočni Jerusalem navodi kao ‘određeni glavni grad’ Palestine, a u dokumentu se navodi ogromna represija Palestinaca koju vrši Izrael. Također, ukazano je na ekonomske sankcije i blokadu Gaze.

Ironično, Novi Zeland je zemlja koja se često izostavlja s mapa. IKEA se morala izviniti u februaru nakon što je prodavala mape na kojima nema Novog Zelanda. Turistička uprava je čak pokrenula kampanju #GetNZontheMap u kojoj se našla premijerka Jacinda Arden.