Novi znak pogoršanja odnosa: Erdogan objavio bojkot američke elektronike

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas da će njegova zemlja bojkotirati američku elektronsku robu, što je novi znak pogoršanja odnosa dvije zemlje.

Veze su narušene pritvaranjem američkog pastora Endrjua Bronsona (Andrew Brunson) u Turskoj, kao i pitanjem američkih carina i odlukom Ankare da kupi rusko oružje.

Erdoan je rekao da je važno zadržati čvrst politički stav u diplomatskom sporu sa SAD i uprkos velikom padu vrijednosti nacionalne valute lire, prenio je Sputnjik.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) nedavno je saopćio da je odobrio povećanje carina za dva puta na turski čelik i aluminij.

Erdoan je upozorio da bi Turska mogla potražiti "nove prijatelje i saveznike" zato što Vašington pokazuje nepoštovanje prema njegovoj zemlji.

On je dodao da je odluka o carinama protivna pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Amerika je prethodno uvela sankcije pojedinim članovima turske administracije zbog hapšenja Bronsona, koji je osumnjičen za povezanost s pokretom Fetulaha Gulena, optuženog za organiziranje pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine.