Rebalansom budžeta FBiH novih 107 miliona KM za izgradnju brzih cesta i autocesta

Rebalansom budžeta FBiH za ovu godinu predviđeno je novih 107 miliona KM za izgradnju brzih cesta i autocesta, a riječ je o sredstvima iz klirinškog duga pristiglog prošle godine, koja nisu mogla biti realizirana u 2017. godini.

Novac će biti većinom usmjeren za brzu cestu Lašva – Nević Polje.

Izmijenjeni i dopunjeni budžet FBiH koji je danas na sjednici usvojila Federalna vlada sada iznosi skoro tri milijarde KM.

Vlada FBIH je danas prihvatila i zaduženja po kreditnim sporazumima u ukupnom iznosu od oko 260 miliona eura za kreditiranje gradnje dionica autoputa na Koridoru 5C.

- Zajedno s ovih 107 miliona KM, stvorili su se preduvjeti da se intenzivnije realizira gradnja putne infrastrukture u drugom dijelu godine – kazala je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH.

Vlada je prihvatila i informaciju o odluci Upravnog odbora Zavoda PIO FBiH o akontativnom usklađivanju penzija za 3,5 posto svim kategorijama.

- Vlada, Ministarstvo i Zavod PIO žele kroz Zakon o PIO da se stabilizira Fond, da budu penzije redovne i da radimo na povećanju penzija – rekao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBIH.

Na pitanje može li se očekivati povećanje najnižih penzija do ljeta, istakao je da je došlo do povećanja naplate doprinosa za PIO i da Vlada ima ozbiljnu namjeru da se najniže penzije povećaju.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO, podsjetio je da isplata penzija počinje 4. maja i da će najniža, umjesto 326 KM, iznositi 337,6 KM.